Hezbollah obećao front s Izraelom držati aktivnim

Sajid Hassan Nasrallah je pozvao učesnike samita u Rijadu da ukinu opsadu Gaze i otkrio da se koristio novim novim vrstama oružja i pogodio nove mete u Izraelu,

Zar 57 arpaskih i muslimanskih zemalja ne može otvoriti granični prelaz Rafah?, upitao je čelnik Hezbollaha (Reuters)

Čelnik libanskog Hezbollaha pozvao je u subotu učesnike islamsko-arapskog samita da ukinu opsadu Gaze i otkrio da se koristio novim novim vrstama oružja i pogodio nove mete u Izraelu te je obećao da će južni front protiv zakletog neprijatelja ostati aktivan.

Bio je to drugi govor koji je Sajid Hassan Nasrallah održao od kako je 7. oktobra počeo rat između Izraela i Hamasa.

U prvom obraćanju ranije ove sedmice rekao je da postoji mogućnost da borbe na libanskom frontu prerastu u pravi rat.

‘Palestinci su rekli svoje’

Nasrallah je pozvao nacije koje su se u subotu okupile na vanrednom arapsko-islamskom samitu u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, da ukinu opsadu Gaze, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Palestinci su rekli svoje i oni ne pozivaju arapsko-islamski samit da im šalje oružje. Oni samo žele da arapski i islamski svijet stane iza njih ujedinjen, nasuprot Amerikancima, i da zatraži okončanje ove agresije”, kazao je Nasrallah na komemoraciji za žrtve u Bejrutu.

“Zar 57 arpaskih i muslimanskih zemalja ne može otvoriti granični prelaz Rafah [na granici Gaze i Egipta]?”, zapitao je.

Nasrallah je govorio o zajedničkom samitu Arapske lige i Organizacije islamske konferencije (OIC) u Rijadu, koji su razgovarali o načinima da se okonča rat u Gazi.

Hezbollah razmjenjuje vatru s izraelskim snagama na libansko-izraelskom frontu od 8. oktobra te je od tada poginulo 70 njihovih boraca.

Nekoliko civila također je ubijeno, prenosi Reuters.

Rakete od 500 kilograma

Nasrallah je u televizijskom obraćanju u subotu rekao da je došlo do “kvantitativnog poboljšanja broja [Hezbolahovih] operacija, veličine i broja ciljeva, kao i povećanja u vrstama oružja”.

Hezbollah je koristio rakete poznate kao Burkan, rekao je i dodao da se one pune eksplozivom od 300 do 500 kilograma te je potvrdio da se skupina prvi put koristila dronovima.

Nasrallah je kazao da je skupina također pogodila sjevernoizraelski grad Kirjat Shmona prvi put, u znak odmazde za ubistvo tri djevojčice i njihove bake ranije u novembru.

“Taj front će ostati aktivan”, obećao je on.

Izvor: Agencije