Četverosatno primirje u Gazi… čini se kao human gest, ali šta je suština?

Vojni analitičari i eksperti sumnjaju u cilj i mogućnost uspjeha četverosatnih dnevnih primirja u Pojasu Gaze, za koje je Bijela kuća objavila da ih je Izrael prihvatio.

Bijela kuća je objavila da je Izrael pristao na svakodnevno četverosatno primirje u Pojasu Gaze, počevši od četvrtka (Reuters)

Vojni analitičari i eksperti sumnjaju u cilj i mogućnost uspjeha četverosatnih dnevnih primirja u Pojasu Gaze, za koje je Bijela kuća objavila da ih je Izrael prihvatio, te očekuju da će ih Islamski pokret otpora Hamas odbiti.

Dok izraelski krvavi napadi na Pojas Gaze ne prestaju, što je dovelo do još većeg broja ubijenih i ranjenih civila, Bijela kuća je objavila da je Izrael pristao na svakodnevno četverosatno primirje u Pojasu Gaze, počevši od četvrtka.

Bijela kuća smatra da je privremeno primirje korak u pravom smjeru, ali je istovremeno naglasila da SAD trenutno ne podržava prekid vatre u Gazi.

Komentirajući ova dešavanja, vojni i strateški ekspert Fayez Al-Duwairi opisao je ovaj korak kao “zlonamjeran pristup“, s ciljem vršenja pritiska na Hamas, tvrdeći da američki predsjednik Joe Biden odbija prekid vatre iz straha da će Hamas dobiti priliku da poboljša svoju situaciju i vodi bitku s okupacijom.

Izraelska vojska bez uspjeha na terenu

Predlaganje ovog privremenog primirja, dodaje Al-Duwairi, došlo je u vrijeme kada Hamas i ostale palestinske frakcije drže konce igre u svojim rukama u Pojasu Gaze, dok izraelska vojska nije ostvarila nikakav vojni uspjeh na terenu.

Al-Duwairi očekuje da će Hamas odbiti privremeno primirje koje nudi Bijela kuća.

Al-Duwairi, koji je govorio tokom analitičke pauze “Gaza… Šta dalje?“ na kanalu Al Jazeera, povezuje privremeno primirje sa željom Izraela da evakuira sjeverni dio okupiranog Pojasa i isprazni ga od stanovništva, koje će potisnuti prema južnom dijelu.

Ekspert očekuje da će Izrael povećati upotrebu vojne sile u pokušaju da eliminira Hamas u ovoj oblasti.

Dr. Bilal Al-Shoubaki, šef Odsjeka za političke nauke na Univerzitetu Al-Halil, smatra da četverosatno primirje nije primirje, a ono što se dešava samo je pokušaj da smanji zahtjeve Hamasa u indirektnim pregovorima koji se trenutno dešavaju u vezi s mogućnošću produžavanja trajanja primirja, uz oslobađanje zarobljenika koje drži otpor.

‘SAD radi na operaciji obmanjivanja’

Dodao je da je ono što Sjedinjene Američke Države rade “operacija obmanjivanja“, kako bi smanjile pritisak kojem su izložene iznutra i kako bi se apsorbirale kritike s kojim se suočavaju od međunarodnih tijela zbog njihove podrške Izraelu tokom agresije na Gazu.

Dok je akademik sa Univerziteta Al-Halil očekivao da Hamas neće prihvatiti četverosatno primirje, Al-Shoubaki nije isključio da će Izrael intenzivirati vatru u pokušaju da izvrši još veći pritisak na Hamas kako bi prihvatio najmanja postignuća tokom pregovora.

Al-Shoubaki je ukazao da Hamas želi osloboditi civile drugih nacionalnosti, naročito Amerikance, što će izraelskog premijera Benjamina Netanyahua izložiti unutrašnjem narodnom pritisku.

Rekao je da Hamas šalje poruku Netanyahuu da samo diplomatskim putem može vratiti zarobljenike koje drži palestinski otpor.

Iščitavajući američki i izraelski stav, bivši američki diplomat Charles Dunn kazao je da je Netanyahu “zagrizao zalogaj koji nije mogao progutati“, ističući da Izraelci govore o uništavanju tunela otpora i izolaciji područja u Gazi, ali da u svom vojnom djelovanju još nisu stigli do kraja, već su na početku.

Pružiti priliku za diplomatske akcije

Pored toga, rekao je da je izraelska vojska pretrpila velike gubitke.

Dunn je izrazio stav da Izraelci pristaju na privremeno primirje čisto iz vojnih razloga, da to nema nikakve veze s politikom, ističući da SAD nije zatražio prekid vatre.

Washington pokušava provesti privremene pauze ili primirja kako bi se pružila prilika za diplomatske akcije, uzimajući u obzir ono što Izraelci zaista ostvaruju na terenu sa vojnog aspekta.

Spomenuo je da se dešavanja vezana za privremeno primirje podudaraju s posjetom direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama Burnsa Dohi, kako bi zatražio posredovanje Katara u cilju oslobađanja zarobljenika u zamjenu za humanitarno primirje na nekoliko dana.

Izvor: Al Jazeera