Rusija izvela najveći napad na Ukrajinu od početka godine

U posljednja 24 sata neprijatelj je bombardirao 118 naselja u deset regija, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova.

U bombardiranju tokom noći poginula je jedna osoba u Harkovskoj oblasti i još jedna u Hersonskoj oblasti (Reuters / Ilustracija)

Ukrajina je u srijedu objavila da je Rusija u zadnja 24 sata bombardirala više od 100 naselja, najviše u jednom napadu od početka godine.

“U posljednja 24 sata neprijatelj je bombardirao 118 naselja u deset regija”, objavio je na društvenim mrežama ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko, istaknuvši da je to “najviše od početka godine”.

Osim toga, napadnuta je rafinerija nafte u Kremenčuku, u centralnom dijelu zemlje.

U napadu nije bilo žrtava, ali je više od 100 vatrogasaca nekoliko sati gasilo požar, rekao je Klimenko, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Strah od intenziviranja napada

Ukrajina i zapadni saveznici strahuju da će Rusija intenzivirati napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu prije zime, kao i prošle godine.

U bombardiranju tokom noći poginula je jedna osoba u Harkovskoj oblasti te još jedna u Hersonskoj oblasti, po lokalnim zvaničnicima.

U ruskom napadu poginuo je i stanovnik Zaporoške oblasti.

U napadu ruskog drona u Nikopolju, na jugu zemlje, poginula je jedna osoba, a četiri su ranjene.

Ukrajinska ratna avijacija objavila je u srijedu da je tokom noći srušila 18 od 20 ruskih dronova.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je srušilo dva ukrajinska drona iznad regija Briansk i Kursk, koje graniče s Ukrajinom.

Izvor: Agencije