Stoltenberg: Stvarni rizik da Rusija upotrijebi nuklearno oružje i dalje je nizak

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je i pored retorike Moskve, stvarni rizik da Rusija upotrijebi nuklearno oružje i ‘dalje nizak’.

Čelnik NATO je rekao da Rusija shvata besmislenost pokretanja nuklearnog rata (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je i pored retorike Moskve, stvarni rizik da Rusija upotrijebi nuklearno oružje i “dalje nizak”.

On je u intervjuu za njemački list Welt am Sonntag rekao da su prijetnje Moskve u vezi sa upotrebom taktičkog nuklearnog oružja “potpuno neodgovorne”, prenosi Beta.

Stoltenberg je objasnio da Rusija shvata besmislenost pokretanja nuklearnog rata.

Dodao je da “nuklearni rat nikada ne može dobiti i da ga nikada ne treba pokretati”.

Značaj protuzračne odbrane

Govoreći o očekivanju pojačanih napada Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine tokom zimskih mjeseci, Stoltenberg je istakao važnost sistema protuzračne odbrane za zaštitu života Ukrajinaca.

Govoreći o političkim dešavanjima u istočnoj Evropi, Stoltenberg je ocijenio da su i pored nedavnih izbora u Poljskoj i napora za formiranje vlade u Slovačkoj te dvije države podržavaju Ukrajinu.

On je dodao da Poljska i Slovačka pružaju Kijevu ključnu vojnu opremu, uključujući borbene avione i da će, bez obzira na buduće vlade u Bratislavi i Varšavi, NATO saveznici nastaviti da zajedno podržavaju Ukrajinu.

Izvor: Agencije