Biden zahvalio katarskom emiru za posredovanje pri razmjeni zatvorenika

Iz ureda emira od Katara saopćeno je kako je američki lider govorio pozitivno o “aktivnim i konstruktivnim” potezima Dohe na globalnoj političkoj sceni.

Pet američkih državljana je Iran oslobodio i prebacio u katarsku prijestolnicu Dohu 18. septembra, a SAD je također pustio na slobodu pet Iranaca (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden telefonom je razgovarao sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem kako bi mu zahvalio za pomoć u posredovanju prilikom jako značajne razmjene zatvorenika sa Iranom.

Iz ureda emira od Katara saopćeno je kako je Biden govorio pozitivno o “aktivnim i konstruktivnim” potezima Dohe na globalnoj političkoj sceni.

“Tokom poziva bilo je govora o strateškim odnosima dvije države i aspektima podrške i jačanja istih u raznim poljima”, navedeno je iz Amiri Diwana, odnosno ureda emira.

Šest milijardi dolara

Telefonski poziv je uslijedio nekoliko dana nakon što su Iran i SAD razmijenili po pet zatvorenika, a u sklopu dogovora je ‘odmrznuto’ šest milijardi američkih dolara iranskih sredstava.

Dogovor je postignut u vrijeme tenzija između Washingtona i Teherana nakon što se SAD jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma svjetskih sila sa Iranom 2018. godine.

Pet američkih državljana je Iran oslobodio i prebacio u katarsku prijestolnicu Dohu 18. septembra, a SAD je također pustio na slobodu pet Iranaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije