Prvi put u historiji smijenjen predsjednik američkog Zastupničkog doma

Uz sve demokrate, za smjenu Kevina McCarthyja je glasalo i osam republikanaca koji su i pokrenuli postupak povjerenja.

McCarthy je prvi kongresni čelnik u historiji koji je svrgnut s te pozicije (AP)

Kevin McCarthy je smijenjen s mjesta predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa nakon okončanog glasanja o povjerenju, javio je Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

“Tako je postao prvi kongresni čelnik u povijesti koji je svrgnut s te pozicije”, istakao je Puljić.

“Uz sve demokrate, za njegovo je smjenjivanje glasalo i osam republikanaca koji su i pokrenuli postupak povjerenja Kevinu McCarthyju”, dodao je.

Sada slijedi izbor novog čelnika Kongresa među republikanskim zakonodavcima.

‘Nije imao izgleda’

Unutrašnje borbe među McCarthyjevim kolegama republikancima gurnule su Kongres u daljnji haos samo nekoliko dana nakon što je za dlaku izbjegnuta blokada vlade.

Manevar bez presedana razotkrio je haotični nivo međusobnih svađa u republikanskim redovima dok se pripremaju za predsjedničke izbore 2024. koje vodi Donald Trump. On stvara vlastitu historiju kao prvi bivši ili aktuelni predsjednik protiv kojeg je podignuto više krivičnih optužnica, prenosi Hina, pozivajući se na agencije.

Prvo smjenjivanje predsjednika u 234-godišnjoj historiji Zastupničkog doma podržala je samo šačica desno orijentiranih republikanskih tvrdolinijaša. Međutim, Zastupnički dom je gotovo ravnomjerno podijeljen i s demokratima koji su se pridružili pobunjenim republikancima, umjesto da pomognu McCarthyju, on nije imao izgleda.

Kalifornijski bivši poduzetnik (58) izazvao je bijes među konzervativcima ovog vikenda kada je usvojio mjeru privremenog finansiranja koju je poduprla Bijela kuća kako bi se spriječila blokada vlade.

Floridski konzervativac Matt Gaetz, koji je iznudio glasanje o smjeni, kladio se da može smijeniti McCarthyja sa samo nekoliko republikanaca, uz pomoć demokrata koji ne žele pomoći čelniku koji je nedavno otvorio vrlo politiziranu istragu o opozivu američkog predsjednika Joea Bidena.

Bio je to posljednji trenutak velike drame u godini kada je Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca doveo Washington do ruba bankrota i ruba djelimične blokade vlade.

Vodstvo je upozorilo republikance da će stranku gurnuti “u haos”, ali Gaetz, koji se ponovno žalio da McCarthy ne poštuje dogovore sklopljene s krajnjom desnicom, uzvratio je: “Haos je predsjednik McCarthy.”

“Haos je neko kome ne možemo vjerovati na riječ”, dodao je.

‘Kritika posla’

Demokrati također ne vole McCarthyja, naročito nakon njegove odluke da odustane od dogovora s Bidenom o ograničenjima potrošnje postignutog ranije ove godine u razgovorima o saveznom budžetu.

McCarthyjeve pristalice, uključujući neke od najglasnijih konzervativaca u Domu, rekli su da je on uspješno ograničio potrošnju i unaprijedio druge konzervativne prioritete iako demokrati kontroliraju Bijelu kuću i Senat. Upozorili su da će njihovi dobici biti ugroženi ako uklone svog vođu.

“Razmislite dobro prije nego što nas gurnete u haos, jer to je kamo smo krenuli”, rekao je republikanski zastupnik Tom Cole.

Pristalice McCarthyja kažu da je Gaetz bio motiviran željom za publicitetom, šansom da dobije viši položaj ili ogorčenošću zbog tekuće etičke istrage mogućeg nedoličnog seksualnog ponašanja i korištenja nedopuštenih droga.

Gaetz je negirao da je počinio bilo kakvo krivično djelo i rekao je da motiv nije nesklonost McCarthyju.

“Ovo nije kritika pojedinca – to je kritika posla. Posao nije obavljen”, rekao je.

Trump je prekorio republikance na svojoj platformi društvenih medija jer se “uvijek bore među sobom”. Međutim, znakovito je da nije ponudio podršku McCarthyju, piše AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada