David Hearst: Hamas je ukorijenjen u palestinskom društvu i ne može se eliminirati

Glavni urednik portala ‘Middle East Eye’ kaže kako je nužno odvojiti stav zapadnog javnog mnijenja o ratu u Pojasu Gaze, od mišljenja čelnika, jer cionistički lobi kontrolira vladajuće elite u zapadnom društvu.

David Hearst (lijevo) osuđuje rat u Gazi i kritizira međunarodne medije (Al Jazeera)

Doha – David Hearst, glavni urednik britanskog portala Middle East Eye (MEE), ističe da je nužno odvojiti stav zapadnog javnog mnijenja o ratu u Pojasu Gaze, koji traje od 7. oktobra, od mišljenja čelnika, s obzirom na to da cionistički lobi kontrolira vladajuće elite u zapadnom društvu.

Na seminaru koji je u nedjelju navečer organizirao Katarski press centar (QPC) pod nazivom “Dvostruki standardi međunarodne zajednice tokom rata protiv Gaze”, kazao je da su dvostruki aršini doprinijeli oblikovanju interakcije međunarodne zajednice s Gazom.

Naglasio je da je potrebno raditi na ispravljanju ove situacije, jer je pravičnost u međunarodnim odgovorima na sukobe ključna za postizanje istinske pravde i mira.

‘BBC i The Guardian pristrasniji i naklonjeniji Izraelu

Novinar je istakao da cionistički lobi ima potpunu kontrolu nad zapadnim liberalnim društvom te da ima mnogo članova američkog Kongresa koji se plaše da će izgubiti cionističko finansiranje ili podršku ako iznesu stavove koji su drugačiji od onoga što Izrael želi.

Hearst je naveo primjer da je tokom rada u britanskom listu The Guardian pošteno i nepristrasno izvještavao o Drugoj intifadi, koja je izbila u septembru 2000. godine, i “nije bilo optužbi za dvostruke standarde protiv mene”.

“Kada sam pitao jednog izraelskog diplomatu o najvećem neprijatelju Izraela, nije mi rekao Hamas ili Hezbollah. Umjesto toga je rekao: BBC i The Gardian”, nastavio je Hearst.

Međutim, kaže kako sada vidi veliku promjenu u uređivačkoj politici BBC-ja i The Guardiana, jer su postali pristrasniji i naklonjeniji Izraelu.

Britanski novinar je kazao da su zapadni mediji postali dio sukoba i saučesnik u zločinima koji se trenutno čine.

Više ne postoji sloboda štampe u bavljenju palestinskim pitanjem, pogotovo od izbijanja nedavnog rata u Gazi, dodao je.

Hearst je odbacio mogućnost da bi izraelska okupacija mogla uništiti pokret Hamas, rekavši: “Hamas je ukorijenjen u palestinskom društvu i ne može se eliminirati, a za mnoge ljude u svijetu to nije teroristička organizacija.”

“Izraelci nemaju jasnu strategiju izlaska iz ovog rata. Njihove snage nisu ni spremne, ni obučene za kopneni rat, pa se fokusiraju na zračne napade i masovno uništavanje zgrada”, rekao je.

‘Posredovanje Katara može biti prilika’

Smatra da će se pojačati pritisak na Izrael u narednim danima da se zaustavi rat, a da će Ujedinjeni narodi i arapske zemlje igrati odlučujuću ulogu u podsticanju pregovora i procesa prekida vatre.

“Nikada u životu ili tokom profesionalne karijere nisam vidio tako žestoko, nasilno i namjerno bombardiranje bolnica i civilnih objekata. Izraelci koriste lažne vijesti i propagandu da to opravdaju, a prekid komunikacija je neprihvatljiv. Gaza ne može biti izolirana od svijeta.”

Što se tiče pitanja zatvorenika, Hearst je kazao da je ovo pitanje osjetljivo i važno.

“Dobro je čuti da postoji želja da se oslobode svi palestinski zatvorenici, a posredovanje Katara može biti prilika da se pronađe rješenje za ovo teško pitanje. Oslobađanje zatvorenika je cilj kojem se mora težiti radi postizanje mira i stabilnosti”, zaključio je Hearst.

Izvor: Agencije