Rusija poništila ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja

Parlament je dovršio izglasavanje zakona kojim se Moskva povlači iz ratifikacije globalnog sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja.

Zakon kojim se Moskva povlači iz ratifikacije globalnog sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja sada ide Vladimiru Putinu na potpisivanje (Reuters)

Ruski parlament dovršio je u srijedu izglasavanje zakona kojim se Moskva povlači iz ratifikacije globalnog sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja.

Gornji dom, Vijeće Federacije, odobrilo je zakon jednoglasno sa 156 glasova, nakon što ga je Donji dom, Duma, također jednoglasno usvojio.

Sada zakon ide predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na potpisivanje, prenosi Hina.

Putin je ranije ovog mjeseca pozvao zastupnike da uvedu promjenu kako bi “odrazili” stav Sjedinjenih Američkih Država, koje su potpisale, ali nikada nisu ratificirale Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja (CTBT).

Sjeverna Koreja kao izuzetak

Rusija kaže da neće nastaviti s nuklearnim testiranjem osim ako to ne učini Washington, ali stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuti su da bi to moglo dovesti dio približavanja testu koji bi Zapad doživio kao prijeteću eskalaciju u kontekstu rata u Ukrajini.

Ukrajina je optužila Rusiju da pojačava “nuklearnu ucjenu”.

Iako nikada nije formalno stupio na snagu, CTBT je učinio nuklearna testiranja tabuom – nijedna zemlja osim Sjeverne Koreje nije izvela testiranje koje uključuje nuklearnu eksploziju u ovom stoljeću.

Stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da bi ruski ili američki test mogao pokrenuti novu utrku u naoružanju u trenutku akutne međunarodne napetosti, s ratovima koji bjesne u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Kažu da ako bi jedna zemlja provela nuklearno testiranje, druga bi vjerovatno učinila isto, a druge poput Kine, Indije i Pakistana bi mogle slijediti.

Mreža CNN je prošlog mjeseca objavila satelitske slike koje pokazuju da su Rusija, SAD i Kina posljednjih godina izgradili nova postrojenja na svojim poligonima za nuklearna testiranja.

Rjabkov: Morat ćemo odgovoriti

Američko Ministarstvo energetike saopćilo je prošle sedmice da je izvelo hemijsku eksploziju na svom poligonu za nuklearna testiranja u Nevadi, “kako bi se poboljšala sposobnost SAD-a da otkrije nuklearne eksplozije male snage diljem svijeta”.

Obraćajući se ruskim zastupnicima prije glasanja u srijedu, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je eksplozija u Nevadi “nedvojbeno politički signal”.

“Kao što je rekao naš predsjednik, moramo biti na oprezu. Ako SAD krene prema početku nuklearnih testiranja, morat ćemo ovdje odgovoriti na isti način”, rekao je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada