WP: Slavni špijuni Baker, Houdini, Dietrich, Fleming, Grant

Iako špijunski posao može biti opasan, mnoge poznate ličnosti i zvijezde željele su igrati tu ulogu u vremenima međunarodnih kriza.

Josephine Baker špijunirala je za Francusku tokom Drugog svjetskog rata (AFP)

Iako špijunski posao može biti opasan, mnoge poznate ličnosti i zvijezde željele su igrati tu ulogu u vremenima međunarodnih kriza.

“Bili su patriote i bili su odlučni da pomognu svojim zemljama u vrijeme rata. Učinili su sve što su mogli da podrže borbu protiv neprijatelja.”

Ovim riječima je Dave Kindy počeo izvještaj u The Washington Postu (WP), u kojem skreće pažnju na neke poznate ličnosti koje su radile kao špijuni.

Jedna od njih je, naprimjer, Josephine Baker, koja je tokom Drugog svjetskog rata redovno posjećivala zabave u ambasadama i konzulatima u okupiranoj Francuskoj.

Koketirala je s sa visokim nacističkim zvaničnicima, koji su, zbog njene slave kao plesačice, glumice i pjevačice, hrlili kod nje, a ponekad su odavali i vojne tajne nakon opijanja alkoholom.

Josephine, koja je bila Afroamerikanka, preselila se u Pariz kako bi pobjegla od rasizma s kojim se susretala kod kuće.

Visoko ordenje za Josephinu Baker

Postala je velika zvijezda u Francuskoj i uspjela je dobro iskoristiti tu slavu nakon što je izbio Drugi rat.

Prikupljala je informacije od pripitih njemačkih dužnosnika, bilježila ih i skrivala u donjem rublju.

Na taj način je prenosila tajne informacije preko kontrolnih punktova i dostavljala ih francuskom Pokretu otpora.

Nakon rata, Josephine je za dobrovoljni špijunski rad odlikovana medaljom otpora od Francuskog odbora nacionalnog oslobođenja, ordenom francuske vojske Croix de Guerre, a dobila je i orden Legije časti od tadašnjeg francuskog predsjednika, generala Charlesa de Gaullea.

Mađarsko-američki mađioničar Harry Houdini, koji je svojevremeno impresionirao publiku blistavim nastupima, uključio se u špijunažu nakon što ga je regrutirao britansko Ratni kabinet.

Tokom nastupa u Njemačkoj i Rusiji u godinama koje su prethodile Prvom svjetskom ratu, mađioničar je slao informacije o kretanju trupa i vojne opreme i podnosio redovne obavještajne izvještaje Londonu.

Jedan od neobičnijih špijuna među poznatim ličnostima bio je Moe Berg, profesionalni igrač bejzbola.

Bio je primarno rezervni hvatač, ali je briljirao na drugim poljima, jer je govorio sedam jezika i diplomirao je s pohvalom na Univerzitetu Princeton.

Marlene Dietrich, najpoznatija njemačka glumica u Hollywoodu 1930-ih, stala je na stranu zemlje koja ju je prihvatila i suprotstavila se nacističkom režimu kada je izbio rat u Evropi.

Postala je američka državljanka 1941. godine te se dobrovoljno prijavila u Ured za strateške usluge, iako nije bila profesionalni špijun.

Cary Grant razotkrio Errola Flynna

Kreirala je radijski program emitiran u zemljama Osovine, u tim emisijama je puštana i njena čuvenu pjesma “Lili Marlene“, a njemačkim vojnicima je bilo zabranjeno da je slušaju.

Nije tajna da se pisac Ian Fleming oslanjao na iskustva stečena u britanskoj pomorskoj obavještajnoj službi tokom Drugog svjetskog rata kako bi napisao poznate špijunske romane o Jamesu Bondu.

Prije nego što je postao pisac, Fleming je izmislio planove koje su britanske snage koristile da potkopaju njemačke ratne napore.

Jedan od njih je podmetanje lažnih planova uz leš kako bi se nacisti doveli u zabludu prije savezničke invazije na Siciliju 1943. godine.

Među onima koji su stekli veliku reputaciju na polju špijunaže bio je Cary Grant, koji je radio za Federalni istražni biro (FBI) i britansku obavještajnu službu kako bi pomogao u razotkrivanju nacističkih simpatizera u Hollywoodu i drugih s mogućim vezama s njemačkim režimom.

Charles Higham je napisao da je Grant razotkrio Errola Flynna kao navodnog nacističkog agenta.

Izvor: Agencije