Ostavka zvaničnika State Departmenta zbog Bidenove politike prema Izraelu

Slijepa podrška administracije jednoj strani dovela je do političkih odluka koje su kontradiktorne vrijednostima koje javno zastupamo, rekao je Josh Paul.

Administracija predsjednika Joea Bidena ponavlja iste greške koje je Washington činio decenijama, kaže Josh Paul (Reuters)

Zvaničnik američkog State Departmenta podnio je ostavku zbog odluke Washingtona da pojača vojnu pomoć Izraelu, rekavši da će američka podrška ratu dovesti do više patnje i Izraelcima i Palestincima.

Josh Paul, direktor Ureda za političko-vojna pitanja State Departmenta, napisao je u bilješci objavljenoj na internetu da administracija predsjednika Joea Bidena ponavlja iste greške koje je Washington činio desetljećima.

“Odgovor koji Izrael preduzima, a s njim i američka podrška za taj odgovor i status quo okupacije, dovest će samo do veće i dublje patnje i za izraelski i za palestinski narod”, napisao je.

“Bojim se da ponavljamo iste greške koje smo činili proteklih desetljeća i odbijam biti više dio toga”, rekao je Paul.

Dodao je kako je “slijepa podrška Bidenove administracije jednoj strani” dovela do političkih odluka koje su bile “kratkovidne, destruktivne, nepravedne i kontradiktorne samim vrijednostima koje javno zastupamo“.

‘Dozvola za ubijanje generacije neprijatelja’

“Znao sam da to nije bez moralne složenosti i kompromisa i dao sam si obećanje da ću ostati sve dok budem osjećao da bi šteta koju bih mogao načiniti mogla biti nadmašena dobrom koji sam mogao napraviti”, napisao je Paul, koji je uključen u transfer oružja američkim saveznicima više od 11 godina.

“Odlazim danas jer vjerujem da sam u našem sadašnjem kursu u vezi s nastavkom, zapravo, proširenom i ubrzanom opskrbom Izraela smrtonosnim oružjem došao do kraja tog dogovora”, rekao je.

U intervjuu za The New York Times (NYT) Paul je također kazao da “nastavak davanja Izraelu onoga što je opisao kao carte blanche da ubija generaciju neprijatelja samo da stvori novu u finišu ne služi interesima SAD-a”.

“Ono čemu to vodi je želja da se nametne sigurnost pod svaku cijenu, uključujući cijenu palestinskog civilnog stanovništva”, rekao je američkim novinama.

“A to na kraju ne vodi do sigurnosti”, zaključio je Paul.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada