Von der Leyen i Michel: EU neće zaboraviti Ukrajinu

Prijedlozi Evropske komisije u vezi sa izmjenama budžeta EU za 2024-2027 predviđaju stvaranje takozvanog ukrajinskog fonda sa obimom od 50 milijardi eura zajmova i grantova.

Von der Leyen i Michel su istakli kako Ukrajina ostaje na vrhu liste prioriteta (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel iskazali su podršku Ukrajini i istakli kako ova zemlja neće biti zaboravljena od strane EU uprkos posvećenosti Unije situaciji na Bliskom istoku, prenosi Tanjug.

Situacija na Bliskom istoku i potreba da se preispitaju humanitarni programi za zemlje regiona neće natjerati EU da odustane od pomoći Ukrajini, koju će evropska zajednica podržavati sve dok je to neophodno, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Briselu.

Na konferenciji za novinare poslije virtuelnog samita EU-a, posvećenog situaciji na Bliskom istoku, Von der Leyen je kazala da su neki uvjereni da nam mogu odvratiti pažnju od podrške Ukrajini, a da ćemo mi biti prinuđeni da biramo kome da pomognemo.

“Dokazaćemo da griješe. Stojimo uz naše prijatelje koliko god je potrebno. Važno je da je prijedlog višegodišnjeg budžeta EU već razrađen, a veliki iznos pomoći za Ukrajinu je već u pripremi. Jer znamo da se bore za naše vrijednosti. Stajaćemo uz njih dokle god bude potrebno“, naglasila je šefica Evropske komisije, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno, od početka ruske invazije, EU i države članice pružaju Ukrajini značajnu političku, vojnu, ekonomsku, finansijsku, humanitarnu pomoć, čiji je ukupan iznos već dostigao 82 milijarde eura. Prijedlozi Evropske komisije u vezi sa izmjenama budžeta EU za 2024-2027 predviđaju stvaranje takozvanog ukrajinskog fonda sa obimom od 50 milijardi eura zajmova i grantova.

Tokom naredne četiri godine, ova sredstva će se koristiti kako za neposrednu finansijsku podršku Ukrajini, tako i za rješavanje zadataka poslijeratne obnove i sprovođenja reformi na putu ka članstvu u EU, podsjeća kijevska agencija.

Michel snažno uz Ukrajinu

Ukrajina će biti jedina tema razgovora na nivou šefova država i vlada tokom sljedećeg sastanka Evropskog vijeća, pošto zaštita interesa i vrijednosti same Evropske unije zavisi od nastavka solidne pomoći naša zemlja, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. On je to rekao na konferenciji za novinare poslije virtuelnog samita EU u Briselu, posvećenog situaciji na Bliskom istoku.

Michel je naglasio da Evropska unija treba da nastavi da pruža humanitarnu pomoć Palestincima i susjednim zemljama koje prihvataju izbjeglice, ali je istovremeno istakao da je suštinski važno da EU ostane nepokolebljiva u podršci Ukrajini u njenom otporu ruskoj agresiji.

„Želim da istaknem da zaista vjerujem da je naša dužnost i odgovornost da ostanemo odlučni i nastavimo da podržavamo Ukrajinu koliko god je potrebno. Ostaćemo mobilisani u tom smislu. Ukrajina će biti jedina tačka dnevnog reda sljedećeg Evropskog vijeća”, rekao je Michel.

“Počećemo razgovore o reviziji Evropskog višegodišnjeg budžeta, a na operativnom nivou, naši zamjenici ministara će se sastati prije kraja ove sedmice kako bi razgovarali o temama koje ćemo iznijeti pred Evropsko vijeće“, kazao je Michel, prenosi Ukrinform.

On je najavio i da će sljedećeg ponedjeljka biti održano Vijeće ministara Evropske unije za vanjske poslove, koji će ići dalje u analizi radnji koje EU treba da preduzme kako bi pouzdano zaštitila sopstvene interese i vrijednosti.

„Bez sumnje, postoji bar jedna zemlja koja ima koristi od ozbiljne eskalacije nasilja u regionu Bliskog istoka, a to je Rusija”, tvrdi Michel.

“Ruska Federacija će pokušati, i to je već počela da čini, da iskoristi ovu situaciju za podsticanje narativa protiv Evropske unije, protiv naših partnera, promovisaće narativ da postoje ljudi koji žele da brane multilateralizam, a na istovremeno demonstrirati dvostruke standarde”, rekao je Michel i pozvao evropske zvaničnike da ne upadnu u ovu zamku.

“Ostaćemo privrženi našim principima, našim vrijednostima, poštovanju ljudskih prava, poštovanju dostojanstva ljudi, međunarodnom pravu i vladavini prava“, naglasio je predsjednik Evropskog vijeća.

Izvor: Agencije