Haaretz: Ne sutra i ne sljedeće sedmice, Netanyahu mora odmah otići

Benjamin Netanyahu je, umjesto da se fokusira na rat, odmah počeo da provodi, prema pisanju Haaretza, ‘posao od vitalnog značaja kako bi spasio sebe’.

Prema članku u Haaretzu, Netanyahu nije posjetio granična područja s Gazom tokom svoje vladavine (AFP)

Benjamin Netanyahu više nije sposoban vladati Izraelom. Ne može ostati na funkciji ni jedan dan više i mora odmah otići.

Tako je izraelski list Haaretz započeo svoj članak u kojem traži od premijera da se povuče odmah i bez odlaganja. List ističe da Netanyahu više nije u stanju voditi zemlju, jer ga je njegovo “blijedo lice, uprkos velikoj količini šminke“ razotkrilo kada je držao “čudan i prazan” govor u subotu, u kojem nije mogao sakriti šok koji je doživio.

Izraelski list navodi, u tekstu kolumniste Nehemia Shtraslera, da Netanyahuov dalji ostanak na čelu Izraela i vojske tokom tekućeg rata neće biti radi Izraela, već zbog svog “ličnog spasa“ i “sve aktivnosti u ratu i svi diplomatski kontakti bit će usmjereni samo na jedno: ostanak na vlasti”. “To neće donijeti pobjedu u ratu, što znači da Netanyahu mora otići“, napisao je.

Što se tiče razloga koji su doveli do ovakvog zahtjeva, Shtrasler kaže da Netanyahu ne samo da je napravio raskol u izraelskom društvu i oslabio njegovu vojsku u proteklih devet mjeseci, nego je doprinio jačanju palestinskog pokreta otpora (Hamas), omogućivši mu da dobije sredstva koja su ojačala njegov položaj. Šta više, odgovoran je za masakr kojem je Izrael bio izložen, u kojem je došlo do ubijanja, ranjavanja i otmica stotina osoba, što „sada predstavlja jasnu egzistencijalnu prijetnju Državi Izrael i njenim građanima.“

Članak je oštro kritizirao one koji su omogućili Netanyahuu da nastavi vladati, opisujući ono što su učinili kao “sramnu stvar”. Naglašava da su ministar odbrane Benny Gantz i njegove kolege ponudili Netanyahuu spas “natopljen krvlju”, kada su se pridružili njegovoj vladi, što je dovelo do podjele opozicije.

Spasiti sebe

Međutim, Netanyahu je, umjesto da se fokusira na rat, odmah počeo da provodi, kako je to autor opisao, „posao od vitalnog značaja kako bi spasio sebe“. On i njegovi glasnogovornici požurili su svaliti krivicu za ono što se dogodilo 7. oktobra na izraelsku vojsku, vojnu obavještajnu službu, službu opće sigurnosti, Shin Bet, Gantza i sve one koji su protestirali protiv reforme pravosuđa, pokušavajući da se na taj način izvuče iz ovog problema, kako ne bi bio kriv za bilo šta u vezi s tim napadom, smatra Shtrasler.

Autor skreće pažnju i na Netanyahuovo bavljenje pitanjem kibuca (vojnih poljoprivrednih naselja), rekavši da su oni sve godine njegove vladavine živjeli pod salvom projektila i zapaljivih balona.

Jedino rješenje koje su imali bilo je da porodice ekstremističkih vjerskih nacionalista svojom galamom natjeraju ministra finansija Bezalela Smotricha, umjesto da smanji jedan i po bataljon graničnih snaga, doda dva bataljona za zaštitu kibuca.

Naglasio je da je to način na koji se ponašaju ekstremistički vjerski nacionalisti u svojim doseljeničkim naseljima, koji gorljivo apeliraju na svoje predstavnike, a zatim dobijaju više snaga da ih zaštite, do te mjere da njihovu djecu na putu u školu prati cijela grupa vojnika.

Prema autoru, stvari dodatno pogoršava odluka vlade iz 2014. kojom se maltretiraju koordinatori za sigurnost u pograničnim gradovima Gaze, jer su im smanjene plaće, smanjeni vaučeri za gorivo, oduzeti su im neprobojni automobili, smanjen broj pušaka i timova za brzo reagiranje, što je zadalo smrtonosni udarac njihovoj sposobnosti da se odbrane.

Najstrašnija stvar je u tome da su kibuci napušteni iz političkih razloga, jer Netanyahu nije smatrao da su iz njegovog ispravnog tabora, religioznog tabora. Nikada nije posjetio ove pogranične zajednice tokom godina koje je proveo na vlasti, što znači da je on zapravo “najodvratnija osoba u historiji jevrejskog naroda” i mora otići danas, a ne sutra, smatra Shtrasler.

Izvor: Agencije