Time: Kako se može okončati ‘talačka kriza’ između Izraela i Gaze?

Politika uzimanja talaca dugo je bila karakteristika izraelsko-palestinskog sukoba, piše novinarka Yasmeene Serhan u američkom magazinu.

Porodice zarobljenika i talaca koje drži Hamas (Getty)

U članku u američkom časopisu Time, novinarka Yasmeene Serhan navodi da je 19-godišnja izraelska vojnikinja Karine Ariev kontaktirala svoju porodicu ujutro 7. oktobra iz izraelske vojne baze u blizini granice Gaze.

Palestinski naoružani napadači su nekoliko trenutaka prije toga izveli upad bazu.

Karine je nazvala porodicu da ih pozdravi i zamoli ih da nastave živote ako se ne vrati.

Dok se Izrael i dalje suočava s posljedicama iznenadnog napada Hamasa tokom prošlog vikenda, u kojem je najmanje 1.300 Izraelaca ubijeno u najsmrtonosnijem napadu u modernoj historiji Izraela, mnoge porodice, uključujući porodicu Ariev, ostavljene su u neizvjesnosti po pitanju sudbine svojih najbližih.

“Najmanje 150 njih odvedeno je u Gazu kao taoci, ali izraelske vlasti nisu javno otkrile identitet otetih osoba. Vjeruje se da među njima ima vojnika i civila, mladih i starih, stranaca i dvojnih državljana”, dodala je autorica.

‘Niko ne zna tačan broj talaca’

Yasmeen citira Oryja Slonima, koji je savjetovao sedam izraelskih ministara odbrane o pregovorima u vezi s vojnicima koji su proglašeni nestalima u borbama ili su bili ratni zarobljenici.

Prema njegovim riječima, “niko ne zna tačan broj”, jer on i drugi bivši pregovarači o taocima pomažu stotinama porodice za čije se najmilije vjeruje da su među nestalima.

Autorica ističe da je politika uzimanja talaca dugo bila karakteristika izraelsko-palestinskog sukoba.

Podsjeća da je Narodni front za oslobođenje Palestine bio pionir u oblasti otmice aviona kao sredstva za postizanje svojih ciljeva.

Strateški cilj je bio privlačenje globalne pažnje i prisiljavanje ne samo izraelske vlade, nego i vlade Sjedinjenih Američkih Država i drugih aktera širom svijeta, da naprave ogromne ustupke.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, kaže spisateljica Yasmeene, hvatanje izraelskih vojnika postalo je taktika za dobijanje ustupaka.

Izrael je 1985. godine oslobodio 1.150 palestinskih zatvorenika u zamjenu za puštanje tri zarobljena izraelska vojnika.

Nakon otmice izraelskog vojnika Gilada Shalita 2006. godine sa lokacije izvan Gaze, Hamas ga je držao u zarobljeništvu pet godina, sve do 2011. godine, kada je Izrael pristao da oslobodi više od hiljadu palestinskih zatvorenika u zamjenu za puštanje Shalita.

U izraelskim zatvorima 5.200 Palestinaca

Ali, dosadašnji odgovor Izraela i dalje je ograničen na nametanje potpune blokade Gaze, koja uključuje prekid svih opskrba električnom energijom, vodom, hranom i gorivom. I dalje pokreće smrtonosne zračne napade na Pojas Gaze, dok mobilizira oko 300.000 rezervnih vojnika na granici Gaze, što mnogi smatraju uvodom u širu kopnenu invaziju.

Zračni udari predstavljaju opasnost za “taoce” u Gazi, jer Hamas navodi da je u tom bombardiranju ubijeno 13 zarobljenika, uključujući strance.

Autorica citira Oryja Slonima, bivšeg pregovarača o taocima, koji kaže da ne očekuje da će izraelska vlada pristati na Hamasove zahtjeve za oslobađanje svih palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, kojih ima oko 5.200, u zamjenu za oslobađanje zatvorenika i talaca koji su zarobljeni tokom spomenute operacije 7. oktobra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada