Macron: Francuska suspendira viznu liberalizaciju za Kosovo

Predsjednik Francuske od vlasti Kosova i Srbije očekuje da ponovo organiziraju izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova i formiraju zajednicu opština sa srpskom većinom.

Emmanuel Macron kaže da se s velikom budnošću prate tenzije koje postoje između Kosova i Srbije (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da je, što se tiče Francuske, liberalizacija viza za Kosovo suspendirana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom, rekao je da se od vlasti Kosova i Srbije očekuje da ponovo organiziraju izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova i da formiraju zajednicu opština sa srpskom većinom.

“To kažem vrlo jasno – vjerovali smo im po pitanju viza, to pitanje je Francuska suspendirala, jer se radi o poštovanju date riječi i riječ se ne drži. Očekujem da će se obje strane obavezati da će napredovati u narednim sedmicama. To je uslov mira u cijeloj regiji“, kazao je Macron.

Evropska unija je ranije ove godine odlučila da vizna liberalizacija za Kosovo stupi na snagu 1. januara 2024. godine.

Francuski predsjednik je istakao da se s velikom budnošću prate tenzije koje postoje između Kosova i Srbije.

Rama: Kosovo da potpišo francusko-njemački plan

“Francuska i Njemačka su dale prijedlog koji je vodeći, za koji mislim da je snažan i dobar, i očekujemo da ga uvaže obje strane. Mislim da je to odgovornost [predsjednika Srbije Aleksandra] Vučića da osudi čin od 24. septembra, jer doprinosi vraćanju zatišja na granici.”

“Ono što očekujemo od vlasti Kosova i Srbije je jednostavno – ponovna organizacija izbora u opštinama u kojima su održani u neprikladnim uslovima, učešće Srba na ovim izborima i u institucijama i priznanje zajednice opština sa srpskom većinom od vlasti Kosova”, kazao je Macron.

Premijer Albanije je pozvao vlasti Kosova da potpišu francusko-njemački plan.

Rama je rekao da Kosovo ima sve saveznike uz sebe, da treba djelovati nezavisno od Srbije i da ide evropskim putem.

Ocijenio je da je nacionalna žalost u Beogradu proglašena za trojicu ubijenih srpskih napadača na policiju Kosova u selu Banjska 24. seprembra antievropski skandal.

Izvor: Agencije