Kina se priprema za samit u sjeni rata Izraela protiv Gaze

Čelnici su počeli pristizati u kinesku prijestolnicu na svečani događaj kojim se obilježava decenija kineske inicijative Pojas i put.

Brojni čelnici već su stigli u Peking uoči dvodnevnog foruma (EPA)

Kina se priprema ugostiti predstavnike 130 zemalja na forumu koji će biti zasjenjen ratom između Izraela i Gaze, dok se od sve odlučnijeg Pekinga traži pomoć u zaustavljanju nasilja.

Na vrhu popisa čelnika pozvanih na forum kineske inicijative Pojas i put (BRI) ruski je predsjednik Vladimir Putin, na svom prvom putovanju u veliku globalnu silu otkako je zbog invazije na Ukrajinu njegov režim u međunarodnoj izolaciji.

Čelnici su počeli pristizati u kinesku prijestolnicu na svečani događaj kojim se obilježava decenija BRI-a – ključnog projekta predsjednika Xi Jinpinga za proširenje globalnog dosega Kine, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Niva Yau, saradnica američke organizacije Atlantic Council, rekla je za AFP da će samit BRI-ja omogućiti Pekingu da uokviri prisustvo čelnika kao gestu podrške svojim političkim stajalištima.

“Bilo koji državni čelnik koji prisustvuje samitu, gotovo je kao da se slaže sa stajalištima Pekinga o globalnim pitanjima”, rekla je.

Dvodnevni forum

Brojni čelnici već su stigli u Peking uoči dvodnevnog foruma koji počinje u utorak.

Među njima su mađarski premijer Viktor Orban, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čileanski predsjednik Gabriel Borić, kenijski predsjednik William Ruto i etiopijski premijer Abij Ahmed.

Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju koji čine brojni ministri u Vladi Srbije, rekao je da je posjeta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki.

On je najavio važne susrete i potpisivanje važnih sporazuma sa Kinom, ali i bilateralne susrete sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom i Wangom Huningom, prenosi Tanjug.

“Potpisaćemo dokumente o sveukupnoj saradnji, slobodnoj trgovini, što je od posebnog značaja za našu zemlju i kliring juan za naše banke. To su temeljni sporazumi, a biće važnih saobraćajnih i infrastrukturnih sporazuma”, objasnio je Vučić.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doletio u Peking i unutar nekoliko sati razgovarao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem.

Putin – čija je strateška ovisnost o Kini porasla otkako je njegova invazija na susjednu Ukrajinu gurnula njegovu zemlju u međunarodnu izolaciju – očekuje se da će stići tijekom noći.

Savezništvo Kine i Rusije

Ove godine, trgovina između Kine i Rusije skočila je na nivoe neviđene od početka rata Moskve u Ukrajini, s kineskim uvozom ruske nafte koji Moskvi nudi ključnu slamku spasa dok su na snazi međunarodne sankcije.

Kina je odbila osuditi rat u Ukrajini u nastojanju da se pozicionira kao neutralna strana, a istovremeno je ponudila Moskvi vitalnu diplomatsku i finansijsku podršku.

U srcu produbljivanja partnerstva je odnos između Xija i Putina, koji su jedan drugog opisali kao “drage prijatelje”.

Njihovo je savezništvo također ojačano kroz simbiotsku potrebu, jer jedan drugoga vidi kao bedem u zajedničkoj borbi protiv zapadne dominacije.

U intervjuu za kinesku državnu radioteleviziju CGTN uoči ovosedmične posjete, Putin je pozdravio veze s Pekingom i “uzajamnu korist” BRI-ja.

“Predsjednik Putin istakao je da multipolarni svijet poprima oblik, a koncepti i inicijative koje je iznio predsjednik Xi Jinping vrlo su relevantni i značajni”, izvijestio je CGTN.

“Izjavio je da je predsjednik Xi Jinping dobro priznat vođa na svjetskoj pozornici i da je pravi svjetski vođa”, navodi se.

Putin je također navodno “podijelio ugodne uspomene između predsjednika Xija i njega te se nada da će se tradicija nastaviti kada se u budućnosti sastanu u Kini”.

Izvor: Agencije