Stručnjak: Pokret otpora mora napasti zračne baze u Tel Avivu

Gađanje aerodroma ‘Ben Gurion’ je bitno jer se tamo nalaze vojne baze odakle polijeću borbeni avioni koji bombardiraju Pojas Gaze, kaže general Fayez al-Duwairi.

Pokret otpora još nije koristio svoje rakete većeg dometa, kaže vojni stručnjak (Reuters)

Srijedu su obilježile različite vrste sukoba u okolini Pojasa Gaze.

Palestinski otpor je ispalio rakete prema Haifi, Tel Avivu, Lodu i Aškelonu, što vojni stručnjak, general Fayez al-Duwairi, smatra operacijama iza neprijateljskih linija.

Otpor je proširio opseg bombardiranja gradova i naselja u okolini Pojasa Gaze, a došlo je i do direktnih sukoba s okupatorskim snagama u doseljeničkim naseljima Zikim i Kissufim, gdje su borci Al-Qassama još uvijek prisutni ili su se možda opet uspjeli infiltrirati.

Raketni napadi na Tel Aviv doveli su do obustave letova na aerodromu “Ben Gurion”.

Duwairi je u analizi za Al Jazeeru rekao kako je to u političkom i vojnom smislu najteža stvar za Izrael.

Nezapamćene borbe otpora i okupacije

“Suočavamo se s nezapamćenim scenama borbi između otpora i okupacije zbog različitih vrsta napada i područja na kojima se oni izvode”.

Što se tiče lansiranja raketa otpora prema doseljeničkom naselju Kiryat Shmona, koje se nalazi na oko 230 kilometara udaljenosti od Pojasa Gaze, Duwairi je kazao da otpor još uvijek nije koristio svoje rakete većeg dometa.

Skrenuo je pažnju da je ovdje riječ o raketi Ayyash, koja ima domet do 250 kilometara.

Duwairi smatra da je, sa vojnog stajališta, gađanje Tel Aviva najvažniji cilj, jer se tamo nalaze vojne baze odakle polijeću borbeni avioni koji bombardiraju Pojas Gaze.

Avioni uništavaju to područje na užasan način, čemu trenutno svjedočimo.

Prema tome, potrebno je onemogućiti rad ovih baza, pa makar i na nekoliko sati tokom dana, jer bi to smanjilo pritisak na stanovnike u Gazi.

Ako govorimo o ometanju kretanja izraelskih vojnih aviona, to ne znači da baze u Tel Avivu trebaju biti pogođene.

Željezna kupola i suspenzija letova

Dovoljno je da napadi ciljaju te baze kako bi se aktivirala Željezna kupola i oglasila uzbuna, što zahtijeva od Izraela da zaustavi kretanje aviona dok opasnost ne prođe, kaže Duwairi.

Izraelsko granatiranje u srijedu bilo je usmjereno na dva glavna područja: sjever grada Gaze i istočna naselja Khan Yunis, a ciljana su i područja na jugu, poput četvrti Al-Tuffah.

Međutim, fokus okupacije bio je usmjeren na granična područja u blizini doseljeničkih naselja Zikim i Sderot, gdje su se Brigade Al-Qassam borile iz neposredne blizine s okupatorskim snagama, pored toga da je otpor izvodio konstantne raketne napade na ova dva naselja.

Ako pogledamo na koja se područja izraelsko bombardiranje posebno fokusiralo, a to su Jabalija, naselje Al-Tuffah, Beit Hanoun i naselje Al-Furqan, Izrael je očigledno pokušao gađati određene ciljeve neposredno u blizini linija sukoba i granatiranja u okolini Pojasa Gaze, posebno doseljeničkih naselja Zikim i Sderot.

Što se tiče mogućnosti da bombardiranje ovih područja utječe na operacije otpora, Duwairi je rekao da će taj utjecaj biti ograničen.

Operacije iza neprijateljskih linija

Borci iz Gaze se mogu infiltrirati i pokrenuti napade preko mora i vraćati se tim putem nazad i obrnuto kako bi izveli operacije iza neprijateljskih linija s manjim brojem boraca koji su kvalificirani i visoko obučeni za izvršavanje specifičnih zadataka s ciljem da zbune neprijatelja i gađaju njegove linije snabdijevanja.

Duwairi je rekao da je glavni cilj otpora trenutno usmjeren na to da se pokuša osujetiti izraelski strateški plan za prisilno raseljavanje stanovništva Gaze.

Naglašava da stanovnici Pojasa Gaze neće pristati na takav plan, jer ne mogu biti protjerani iz svoje zemlje.

Izraelski brutalni napadi na Gazu stvaraju dodatni teret za tamošnje stanovnike, koji se već suočavaju s problemom prekida snabdijevanja vodom, strujom i gorivom, smatra Duwairi.

Izvor: Al Jazeera