Izrael kolektivnim kažnjavanjem Palestinaca krši međunarodne zakone

Međunarodni posmatrači su zabrinuti zbog izraelskog neselektivnog bombardiranja Gaze u kojem je ubijeno više od 1.000 Palestinaca.

Nakon što su ostale bez električne energije, a sa sve manje lijekova, bolnice na ovoj teritoriji ne mogu pomoći ranjenima - 5.339 osoba po posljednjim podacima (Anadolija/ Getty)

Međunarodni stručnjaci za ljudska prava upozoravaju na neselektivnu prirodu izraelske vojne ofanzive u Gazi u kojoj je ubijeno 1.100 Palestinaca i uništene škole i bolnice, dok opkoljena enklava ostaje pod blokadom.

Aktivisti govore kako je odluka Vlade Izraela da obustavi isporuke električne energije, vode i goriva enklavi kolektivna kazna njenom cijelom stanovništvu od 2,3 miliona osoba i krši međunarodne zakone.

Izrael je saopćio dotok vode i goriva neće biti obnovljen sve dok Hamas ne vrati zarobljene Izraelce otete u subotu nakon najsmrtonosnijeg napada u Izraelu koji je izvela palestinska oružana grupa.

Najmanje 1.200 Izraelaca je ubijeno, a 3.000 povrijeđeno nakon što su se borci Hamasa probili u Izrael i izvršili napad u naseljima blizu ograde na granici sa Gazom. Procjenjuje se kako je 150 osoba zarobljeno.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je kako će slati municiju Izraelu nakon što je obećao “nepokolebljivu” podršku državu nakon napada. Kako prenose mediji, Biden tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom nije otišao toliko daleko da traži od Izraela da se suzdržava tokom vojne ofanzive.

“Mi poštujemo zakone ratovanja”, kazao je predsjednik SAD-a u govoruj tog istog dana.

No, šta su tačno zakoni ratovanja? I da li se oni poštuju u izraelskom bombardiranju koje je do sada ubilo najmanje 260 djece i 230 žena?

Šta su zakoni ratovanja?

Kako navode iz Human Rights Watcha, izraelska okupacija Zapadne obale i Gaze smatra se “oružanim sukobom u toku” prema međunarodnom humanitarnom zakonu koji se zasniva na Zajedničkom članu 3 Ženevske konvencije iz 1949, koja je dopunjena Dodatnim protokolima iz 1977.

Ovi zakoni ratovanja zabranjuju zajedničko kažnjavanje stanovnika. Na najjednostavnijem nivou, oni navode kako zaraćene strane moraju:

  • Razlikovati borce i civile
  • Čuvati civilnu infrastrukturu, kao što su kuće, škole i bolnice
  • Davati ranija upozorenja za napad ako se civili nalaze na ciljanim lokacijama
  • Suzdržavati se od nanošenja štete medicinskom osoblju i oduzimati medicinskim ustanovama električnu energiju i vodu
  • Dozvoliti prolazak nepristrane humanitarne pomoći
  • Ne maltretirati civile i zarobljene borce. Ubistvo, okrutno odvođenje, mučenje i uzimanje talaca je zabranjeno

U obzir se ne uzima nejednakost u snazi zaraćenih snaga, što znači da će se suditi Hamasu i Vladi Izraela samo na osnovu njihovih djela.

Mnogi su osudili i kritizirali Hamasovo ubijanje civila. Sada se međunarodna pažnja okreće na izraelsko neselektivno uništavanje zarobljenog stanovništva Pojasa Gaze, patnju koja će dodatno biti pojačana očekivanom kopnenom ofanzivom.

Krši li Izrael zakone ratovanja?

Izraelsko djelovanje posljednjih nekoliko dana je alarmantno.

U ponedjeljak je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant nazvao Palestince “zvjerskim narodom”, naredivši “potpunu opsadu” Pojasa Gaze – “nema struje, nema vode, nema goriva, sve je zatvoreno”. Zračni udari na granični prelaz sa Egiptom u utorak navodno su za metu imali sprečavanje kamiona sa gorivom i hranom da uđu u Gazu.

Gallant je vojnicima na granici sa Gazom rekao kako je “uklonio sve stege”. “Hamas je želio promjenu u Gazi, no to će biti za 180 stepeni u odnosu na ono što su željeli”, zaprijetio je. Gaza se, rekao je, nikada neće vratiti u stanje kakva je bila.

Gaza, koja je već pod blokadom posljednjih 16 godina, zaista je dodatno pala, utonuvši u tamu nakon što je jedina elektrana na teritoriji ostala bez goriva. Mete zračnih udara uključuju izbjegličke kampove, stambene blokove i ključnu infrastrukturu kao što su telekomunikacijske kompanije, bolnice i škole koje pružaju jedini oblik skloništa raseljenim stanovnicima Gaze – njih 340.000, a taj broj raste brzo.

Nakon što su ostale bez električne energije, a sa sve manje lijekova, bolnice na ovoj teritoriji ne mogu pomoći ranjenima – 5.339 osoba po posljednjim podacima.

“Mi patimo… a svijet ne miče ni prst. Ovo je SOS poziv cijelom svijetu”, kazao je predstavnik bolnice al-Shifa u srijedu u gradu Gaza. Marwan Jilani, generalni direktor Palestinskog Crvenog Polumjeseca, govorio je o “namjernom ciljanju” četiri radnika hitnih službi.

“Ključne stvari potrebne za spašavanje života – uključujući gorivo, hranu i vodu – moraju biti dostavljeni Gazi. Trebamo hitan i nesmetan humanitarni pristup odmah”, napisao je u četvrtak šef UN-a na mreži X.

U utorak je čelnik UN-a zadužen za ljudska prava Volker Turk nazvao sukob “eksplozivno bure baruta”. “Nametanje opsada kojima se ugrožavaju životi civila tako što im se oduzimaju potrepštine neophodne za preživljavanje zabranjeno je prema međunarodnom humanitarnom pravu”, kazao je.

“Ovdje postoji historija koja čini postupke Izraela posebno nečuvenim”, rekao je Srinivas Burra, profesor prava na univerzitetu South Asian University u indijskom New Delhiju.

Dodao je kako se ovi zakoni jednako odnose na Hamas i Izrael. No, dodao je, izraelska odluka da oduzme stanovnicima Pojasa Gaze osnovne stvari za život nosi naročitu težinu zbog njegove historijske uloge vršitelja blokade priobalne enklave. On smatra kako je potpuna opsada jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Kako odgovara međunarodna zajednica?

Međunarodni krivični sud u utorak je objavio kako se njegov mandat iz 2014. da istražuje navodne ratne zločine počinjene u “Državi Palestini” odnosi i na aktuelni sukob. Tužitelji sakupljaju informacije za njihovu istragu.

Prema statutu suda, izgladnjivanje pod opsadom se smatra ratnim zločinom. Jedan primjer je strategija “klekni ili umri od gladi” Bashara al-Assada protiv opozicije tokom građanskog rata. Trenutno advokati za ljudska prava sakupljaju dosje protiv ruskog korištenja hrane kao oružja u ukrajinskim gradovima Černjihiv i Mariupolj kako bi ga predali sudu.

Vijeće UN-a za ljudska prava objavilo je kako već ima “jasne dokaze” ratnih zločina koje su obje strane postigle. Za Gazu kažu: “Komisija je jako zabrinuta zbog izraelske objave vršenja potpune opsade Gaze što će bez sumnje odnijeti civilne živote i predstavlja kolektivno kažnjavanje.”

Reuters je u srijedu objavio kako Egipat sa SAD-om i drugim zemljama razmatra planove kako omogućiti dolazak humanitarne pomoći u Gazu, ali je odbio poteze ka uspostavi sigurnih koridora za izbjeglice koji napuštaju Gaze. Jedan od izvora navodi kako je učinjeno da bi se zaštitilo “pravo Palestinaca da se drže svog cilja i svoje zemlje”.

Sami Abou Shehadeh, bivši zastupnik u izraelskom Knessetu, krivi Bidena i druge lidere jer su dali Izraelu “zeleno svjetlo za vršenje etničkog čišćenja”.

U tekstu za al-Araby al-Jadeed iz Londona, on navodi: “Izrael ne ubija lidere Hamasa, oni se ne svete Hamasu. Ovo je kolektivna kazna za 2,2 miliona ljudi.”

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada