NYT: Kako su podbacili hvaljeni izraelski obavještajci

Niz logističkih i obavještajnih propusta izraelskih sigurnosnih službi otvorili su put za upad iz Gaze u južni Izrael, navode stručnjaci.

Ograda je oborena buldožerom na nekoliko mjesta s iznenađujućom lakoćom, što je omogućilo hiljadama Palestinaca da izađu iz Gaze (Reuters)

Malo prije nego što su pripadnici Hamasa iz Gaze u subotu u zoru nahrupili u Izrael, izraelska obavještajna služba otkrila je porast aktivnosti na nekim mrežama u Gazi koje nadzire.

Shvativši da se događa nešto neobično, poslali su uzbunu izraelskim vojnicima koji su čuvali granicu Gaze no, na upozorenje se nije reagovalo, ili zato što ga vojnici nisu shvatili, ili zato što ga nisu pročitali, piše američki The New York Times u koje su autori pokušali odgovoriti na pitanje kako naširoko hvaljene izraelske sigurnosne agencije nisu spriječile Hamasov napad na Izrael.

Ubrzo nakon upozorenja, nastavlja se u tekstu, Hamas je poslao bespilotne letjelice da onesposobe neke od izraelskih vojnih mobilnih komunikacijskih stanica i nadzornih tornjeva duž granice, spriječivši dežurne oficire da daljinski nadziru područje video kamerama. Dronovi su također uništili mitraljeze na daljinsko upravljanje koje je Izrael postavio na svoje granične utvrde, čime su uklonili ključno sredstvo za borbu protiv kopnenog napada.

To je Hamasovim napadačima olakšalo pristup i dizanje u zrak dijelova granične ograde, koja je oborena buldožerom na nekoliko mjesta s iznenađujućom lakoćom, što je omogućilo hiljadama Palestinaca da izađu iz Gaze.

Nemoć najjače vojske na Bliskom istoku

Ovi operativni propusti i slabosti, dodaje NYT, bili su među nizom logističkih i obavještajnih propusta izraelskih sigurnosnih službi koji su otvorili put za upad iz Gaze u južni Izrael, prema četvorici visokih izraelskih sigurnosnih dužnosnika koji su pod uslovom anonimnosti govorili o toj osjetljivoj temi i iznijeli svoje procjene onoga što je pošlo po zlu.

Infiltracija Hamasa u više od 20 izraelskih gradova i vojnih baza u tom napadu bila je najgora povreda izraelske odbrane u 50 godina i razbila je osjećaj sigurnosti nacije. Satima je najjača vojska na Bliskom istoku bila nemoćna da uzvrati protiv daleko slabijeg neprijatelja, ostavljajući sela bez odbrane od odreda napadača koji su ubili više od hiljadu Izraelaca, uključujući vojnike u donjem rublju.

Četiri dužnosnika rekla su da je uspjeh napada, na temelju njihove rane procjene, ukorijenjen u nizu sigurnosnih propusta izraelske obavještajne zajednice i vojske. Tu, kako tvrde, spadaju neuspjeh obavještajnih službenika da prate ključne komunikacijske kanale koje koriste palestinski napadači, pretjerano oslanjanje na opremu za nadzor granice koju su napadači lako isključili, što im je omogućilo da napadaju vojne baze i ubijaju vojnike u njihovim krevetima, grupisanje komandanata u jednoj graničnoj bazi koja je pregažena u početnoj fazi upada, što je spriječilo komunikaciju sa ostatkom oružanih snaga, spremnost da zdravo za gotovo prihvate tvrdnje vojnih čelnika Gaze, iznesene na privatnim kanalima za koje su Palestinci znali da ih Izrael nadzire, da se ne pripremaju za bitku.

‘Trošimo milijarde, a sve se u sekundi srušilo’

“Trošimo milijarde i milijarde na prikupljanje obavještajnih podataka o Hamasu”, rekao je Yoel Guzansky, bivši visoki dužnosnik izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Onda, u sekundi”, dodao je, “sve se srušilo kao domine“, prenosi list.

Prvi neuspjeh pojavio se nekoliko mjeseci prije napada. Hamas je, navodi se, izostao iz dvije borbe u prošloj godini, dopustivši Islamskom džihadu, manjoj naoružanoj grupi u Gazi, da se sam suprotstavlja Izraelu.

Prošlog mjeseca, čelnici Hamasa su okončali razdoblje nereda duž granice, sporazumom postignutim uz posredovanje Katara, ostavljajući dojam da ne žele eskalaciju.

Kada su izraelski obavještajni zvaničnici prošle sedmice izvijestili više šefove sigurnosti o najhitnijim prijetnjama odbrani zemlje, fokusirali su se na opasnosti koje predstavljaju libanonski borci duž sjeverne granice Izraela. Izazov koji predstavlja Hamas jedva da je spomenut, jer je ta grupa ostavljala dojam kao da ne želi još jedan rat s Izraelom.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada