Erdogan: Korištenje sramnih metoda nije rat, već masakr

Predsjednik Turske izjavio je kako bi ‘nesrazmjerni i neutemeljeni’ napadi Izraela na Gazu mogli dovesti do narušavanja njegovog međunarodnog ugleda.

Izrael ne bi trebao zaboraviti da će, ako se ponaša kao organizacija, a ne kao država, na kraju biti tretiran kao organizacija', poručio je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu kako bi “nesrazmjerni i neutemeljeni” napadi Izraela na Gazu mogli dovesti do narušavanja njegovog međunarodnog ugleda.

“Nesrazmjerni i neutemeljeni napadi na Gazu mogli bi dovesti Izrael na neočekivano i nepoželjno mjesto u očima svjetske javnosti”, poručio je on u turskom parlamentu, prenosi Anadolija.

“Bombardiranje civilnih naselja, namjerno ubijanje civila, blokiranje vozila [koja] dovoze humanitarnu pomoć u regiju i pokušaj da se sve to predstavi kao vještina može biti samo refleks [terorističke] organizacije, a ne države”, poručio je Erdogan.

“Izrael ne bi trebao zaboraviti da će, ako se ponaša kao organizacija, a ne kao država, na kraju biti tretiran kao organizacija.”

‘Protivi ubijanja civila u Izraelu’

O izraelsko-palestinskom sukobu, koji je izbio krajem prošle sedmice, Erdogan je kazao da “Turska ne smatra opravdanim bilo kakvu akciju protiv civila ili bilo kakav napad usmjeren na civilna naselja”.

“Sukob koji se vodi svim vrstama sramnih metoda nije rat, već masakr”, rekao je.

Erdogan je dodao kako bi se svi trebali držati podalje od impulsivnih odluka kojima je cilj potpuno kazniti palestinski narod, kao što je prekid humanitarne pomoći.

“Turska se protivi ubijanju civila na izraelskom teritoriju … Ankara nikada ne prihvata ‘neselektivni masakr’ nedužnih u Gazi”, zaključio je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada