Dva razloga za slanje američkih nosača aviona u Mediteran

John Kirby je rekao da SAD podržava Izrael u naporima da se odbrani, ali kako će to učiniti, gdje i kada, o tome će odlučiti izraelska vojska.

John Kirby: Ne postoji namjera da se američki vojnici rasporede na terenu u Izraelu (Reuters)

Koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Kirby izjavio je da postoje dva razloga zbog kojih je Washington poslao nosač aviona “USS Gerald R. Ford” u istočni Mediteran.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru objasnio je da se prvi razlog odnosi na slanje poruke odvraćanja bilo kojoj grupi ili zemlji koja je neprijateljski nastrojena prema Izraelu i razmišlja o eskalaciji sukoba koji se trenutno odvija između palestinskog otpora i Izraela.

Istakao je da drugi razlog leži u želji SAD-a da zaštiti i brani svoje nacionalne sigurnosne interese u regiji u svjetlu nedostatka stabilnosti.

Naglasio je da administracija Joea Bidena čvrsto podržava Izrael i da će to nastaviti činiti “kako bi osigurala da Izrael ima sposobnosti i sredstva koji mu omogućavaju da se brani” od Islamskog pokreta otpora (Hamas), koji je opisao kao “teroristički”.

Komunikacija s partnerima u Evropi i regiji

Izbjegao je odgovor na pitanje “hoće li američka administracija podržati izraelski kopneni napad na Pojas Gaze?”

Kirby je rekao da njegova zemlja podržava Izrael u naporima da se odbrani, ali kako će to učiniti, gdje i kada, o tome će odlučiti izraelska vojska.

Naglasio je kako ne postoji namjera da se američki vojnici rasporede na terenu u Izraelu.

Što se tiče očekivanih scenarija ako libanski Hezbollah uđe u sukob, Kirby je odbio odgovoriti na to pitanje, potvrđujući ono što je Biden rekao u utorak, a to je da bilo koja druga strana koja razmišlja o miješanju u sukob treba dobro razmisliti.

Poručujemo im: “Nemojte to raditi.”

Što se tiče političkih komunikacija, otkrio je da Bijela kuća komunicira s grupom partnera u Evropi i regiji, poput Katara, za koji je rekao da ima direktne kanale komunikacije s Hamasom.

‘Izrael ne može biti odgovoran’

Međutim, ponovio da je prioritet komunikacija s Izraelom, koji je “glavni partner”.

Kaže kako se Izrael ne može smatrati odgovornim za situaciju koja je nastala zbog ranije prakse i napada u posljednjem periodu.

Smatra da “nema opravdanja za terorizam, ubijanje ljudi i uzimanje talaca”.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) potvrdila je da je ”USS Gerald R. Ford”, koji spada u najmodernije američke nosače aviona u posljednjih 40 godina, stigao u Sredozemno more.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada