Migrantska kriza: Biden prvi put posjetio granicu s Meksikom

Bidenova posjeta južnoj granici SAD-a je prva etapa trodnevnog putovanja u Meksiko, posvećenog migracijskoj politici i suzbijanju krijumčarenja droge.

Biden se sastao s graničnom policijom u teksaškom gradu El Pasu (AFP)

Američki predsjednik Joe Biden stigao je na granicu Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, gdje se slijeva rekordan broj migranata i koju posjećuje prvi put od početka svog mandata.

Američki predsjednik, kojeg republikanska opozicija optužuje da zatvara oči pred tom krizom, sastao se s graničnom policijom u teksaškom gradu El Pasu.

Nakon silaska iz  aviona dočekao ga je konzervativni guverner Teksasa Greg Abbott koji optužuje demokratskog predsjednika za propusnost granice, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Bidenova posjeta južnoj granici SAD-a je prva etapa trodnevnog putovanja u Meksiko posvećenog migracijskoj politici i suzbijanju krijumčarenja droge.

Pokušaj rasterećenja granice

U meksičkom glavnom gradu Joe Biden će sudjelovati na sastanku na vrhu zajedno s meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Bijela kuća je u četvrtak objavila mjere kojima će pokušati rasteretiti granicu, gdje je u novembru uhapšeno više od 230.000 ljudi.

SAD i Meksiko su 2021. obznanili da mijenjaju pristup politici borbe protiv zloupotrebe droge te da će se usredotočiti na uzroke krijumčarenja, nakon 15 godina isključivo vojne strategije.

Na dnevnom redu razgovora bit će i klimatske promjene, te razvoj lanaca opskrbe elektroničkim dijelovima kako bi se smanjila ovisnost SAD-a o Aziji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada