Izraelski historičar: Jevreji su živjeli u harmoniji s Arapima, a cionistički pokret ih je raselio

Izraelski anticionistički historičar i profesor Avi Shlaim ističe da je antisemitizam čisto evropski fenomen, suprotno onome što promovira zvanični cionistički narativ.

Izraelski anticionistički historičar i profesor Avi Shlaim bio je gost emisije 'Intervju' Al Jazeere Arabic (Al Jazeera)

Izraelski anticionistički historičar i profesor Avi Shlaim, koji je gostovao u emisiji Intervju Al Jazeere Arabic, naglašava da su Jevreji živjeli u harmoniji s arapskim društvima i da nisu bili izloženi progonu i raseljavanju. Ističe da je antisemitizam čisto evropski fenomen, suprotno onome što promovira zvanični cionistički narativ.

Shlaim se, govoreći o Jevrejima koji su živjeli u arapskim zemljama u ranijim historijskim razdobljima, osvrnuo na iskustvo svoje porodice. Početkom pedesetih godina, kada je on imao pet godina, emigrirali su iz Iraka da žive u Izraelu. Kaže da se njegova porodica teško integrirala, dok je on patio od kompleksa manje vrijednosti i zabrinjavalo ga je pitanje identiteta. Prema njegovim riječima, Izrael su stvorili evropski Jevreji i Jevreji Aškenazi koji su gledali s prezirom na arapske Jevreje smatrajući da dolaze iz primitivne kulture.

Izraelski historičar je naglasio da su Jevreji živjeli s muslimanima u Iraku i arapskim zemljama bez ikakvih problema. Bili su sastavni dio društva i nisu smatrani imigrantima ili uljezima. U Evropi je pak drugačija situacija sa Jevrejima, jer su oni predstavljali ovo drugo. Pored toga, antisemitizam je čisto evropski fenomen, suprotno onome što promovira zvanični cionistički narativ da je antisemitizam ukorijenjen u arapskom svijetu i da je islam zagovarao i uzrokovao antisemitizam.

Shlaim kaže da je približno 850.000 Jevreja napustilo arapske zemlje nakon 1948. godine, ali da oni nisu bili izbjeglice i nisu bili izloženi progonstvu i raseljavanju, kao što je slučaj s Palestincima koji su postali izbjeglice nakon što ih je Izrael protjerao iz njihove domovine.

Iskorjenjivanje

Smatra je da je jevrejska zajednica u Iraku iskorijenjena, a da je do masovne imigracije došlo iz nekoliko razloga, prije svega zbog širenja arapskog nacionalizma i sve većeg osjećaja neprijateljstva prema Jevrejima nakon rata 1948. godine. Drugi važan razlog bio je pritisak koji je cionistički pokret vršio na iračke Jevreje da se presele u Izrael. Kaže da je cionistički pokret bio krajnje okrutan fenomen. Provodio je proces etničkog čišćenja protiv palestinskog naroda, a zatim je dovodio Jevreje da zamijene Palestince koji su protjerani iz svoje domovine.

Dodao je kako je cionizam oduvijek bio ideologija podjela, jer je podijelio Arape i Jevreje, rekavši kako u potpunosti odbacuje tu umjetnu podjelu.

Gost emisije Intervju (8.1.2023.) otkriva da je iračka vlada u martu 1950. donijela zakon koji propisuje da svaki Jevrej koji želi imigrirati iz Iraka ima pravo da to učini nakon upisa u otvoreni registar na punu godinu dana. Zatim se Jevrejima dopušta da napuste zemlju, ali bez prava na povratak, uz pristanak da se odreknu prava koja su imali kao irački državljani i da im se oduzme iračko državljanstvo.

Shlaim kaže da su Izraelu, nakon rata 1948. godine, bili prijeko potrebni ljudski resursi, pa je njegov prioritet bio dovesti Jevreje iz arapskih zemalja u Izrael.

Važno je napomenuti da historičar i akademik Shlaim pripada eliti novih izraelskih historičara koji rade na ponovnom čitanju nastanka Izraela i suočavanju s narativima koji su promovirani. U emisiji Intervju je naglasio da su se njegova uvjerenja promijenila i da smatra da je Izrael, nakon 1967. godine, postao brutalna kolonijalna sila. Prema njegovim riječima, izraelska vojska ima zadatak da pruži zaštitu i sigurnost okupaciji, dok provodi sistem aparthejda kao rezultat te okupacije.

Osvrnuo se i na to da se osjećaji Jevreja u svijetu mijenjaju prema Izraelu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje liberalni Jevreji iznose oštre kritike na račun Izraela i njegove politike. Otvoreno izjavljuju kako to ne predstavlja njihove stavove, te ističu svoju posvećenost dvodržavnom rješenju, naglašavajući da organizacija AIPAC okuplja samo 30 posto američkih Jevreja.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada