Republikanac McCarthy izabran za predsjednika Zastupničkog doma

McCarthy je dobio dovoljan broj glasova tek u 15-om krugu glasanja, što je nezabilježeno još od vremena prije Građanskog rata u 19-tom stoljeću.

Novi lider Kongresa, republikanac iz Californije, Kevin McCarthy, važi za prevrtljivog političara (EPA)

Kevin McCarthy je novi predsjedatelj Zastupničkog doma i Kongresa nakon četiri dana glasanja, odgoda, podjele među republikancima i blokade rada Kongresa, javio je Al Jazeerin novinar iz Washingtona Ivica Puljić.

McCarthy je dobio dovoljan broj glasova tek u 15-om krugu glasanja, što je nezabilježeno još od vremena prije Građanskog rata u 19-tom stoljeću.

McCarty je sinoć kasno doživio i 14-ti poraz u izboru za predsjedatelja Kongresa, odnosno lidera Zastupničkog doma. Da bude izabran nedostajao mu je samo jedan glas, ali nije ga dobio. Nakon toga došlo je do glasanje hoće li se sjednica prekinuti i nastaviti s radom u ponedjeljak u podne.

“I taman kad smo skoro objavili tu vijest, došlo je do komešanja među republikancima koji su počeli mijenjati svoje glasove o prekidu sjednice. Sve je rezultiralo nastavkom i novim, 15-tim, krugom glasanja što je ukazivalo da je ipak došlo do sporazuma i da se netko od republikanaca, koji su glasali protiv McCartya, predomislio. U cijeloj toj zbrci, neviđenom kaosu u Kongresu, povlačenju za rukave, ljutnji, psovanju, vikanju jednih na druge … nekako je netko ‘prelomljen’ među pobunjenicima. La commedia e finita!”, rekao je Puljić.

Višednevni izbor prvog čovjeka Kongresa je ukazao da McCarthy nema kontrolu nad republikanskim zakonodavcima, ukazao je na slabosti njegovog liderstva, ukazao je na to da će iduće dvije godine biti teške i kontroverzne za Kongres, da će mala skupina radikalnih desničara moći lako blokirati rad kompletnog Kongresa.

Prema Puljiću, sigurno je da će se otvoriti brojne istrage o Bidenovoj administraciji, o istrazi zbivanja 6. januara 2021. godine, o tome je li COVID-19 stvoren u laboratoriji ili je virus nastao prirodnim putem, ispitivat će se uloga doktora Anthonya Faucia, legendarnog infektologa koji je, unatoč Trumpovoj pogrešnoj politici u borbi protiv zaraze, nastojao pomoći američkim građanima. Bit će istraga o američkoj pomoći Ukrajini, nastojat će se umanjiti utjecaj klimatskih promjena, nastojat će se zaustaviti pregovori o iranskom nuklearnom programu… i moguće je da će se pokušati opozvati predsjednik Biden.

“Dovoljno je reći da se na jučerašnjem odavanju počasti braniteljima Kongresa u napadu od prije dvije godine pojavio samo jedan republikanski kongresmen, iako se odavala počast onima koji su branili i živote republikanaca”.

Prevrtljivi političar

Novi lider Kongresa, republikanac iz Californije, Kevin McCarthy, važi za prevrtljivog političara što je on sam dokazao upravo na primjeru nasilnog napada na zgradu Kongresa od 6. januara 2021. godine, kada je otvoreno osudio to nasilje te prozvao predsjednika Trumpa da on stoji iza pokušaja državnog udara. Samo nekoliko dana kasnije, McCarthy se pojavio kod Trumpa na Floridi gdje je izjavio da su predsjednički izbori, koje je Trump izgubio, bili pokradeni, a da su nasilnici od 6.siječnja – patrioti!

“Da zaključimo – Zastupnički dom je u rukama republikanaca, Senat vode demokrate. Tako će biti iduće dvije godine kada će se opet održati izbori za svih 435 članova Zastupničkog doma i trećina Senata. I naravno – predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Puljić.

Izvor: Al Jazeera