Vlada Mijanmara će osloboditi više od 7.000 zatvorenika

Vojska je prodefilirala ulicama glavnog grada Naypyidawa kako bi obilježila 75. godišnjicu nezavisnosti bivše britanske kolonije.

Vođa vojne hunte optužio je neke zemlje za 'miješanje u unutrašnja pitanja Mijanmara' (EPA)

Vojne vlasti u Mijanmaru će osloboditi više od 7.000 zatvorenika, čime se obilježava 75. godišnjica stjecanja nezavisnosti od Velike Britanije, objavio je u srijedu vojni glasnogovornik.

“Ukupno će 7.012 zatvorenika biti pomilovano da se obilježi 75. godišnjica stjecanja nezavisnosti”, rekao je Zaw Min Tun za AFP, prenosi Beta.

Glasnogovornik nije precizirao da li će amnestija obuhvatiti i osobe zatvorene u okviru represije protiv disidenata.

Vojska je prodefilirala u srijedu ulicama glavnog grada Naypyidawa kako bi obilježila 75. godišnjicu nezavisnosti te bivše britanske kolonije, nekoliko dana nakon što je svrgnuta liderka Aung San Suu Kyi, osuđena na ukupno 33 godine zatvora.

U zoru su tenkovi, raketni bacači i druga oklopna vozila prošli ulicama glavnog grada, na početku vojne parade.

Putin podržava mijanmarsku vojnu huntu

Iza vojske defilirali su zaposleni u javnom sektoru i gimnazijalci, uz vojnu muziku, dok je 750 golubova “mira” poletjelo da se obilježi ova prilika, prenose državni mediji.

U govoru upućenom vojnicima, vođa vojne hunte Min Aung Hlaing optužio je neke zemlje, ne imenujući ih, za “miješanje u unutrašnja pitanja Mijanmara” od vojnog udara u februaru 2021. godine.

Kazao je da će se vojne vlasti sastati s političkim partijama da razgovaraju o organizaciji izbora, koji bi bili po proporcijalnom principu.

Vojna hunta, koja je nedavno završila niz suđenja iza zatvorenih vrata za Suu Kyi, sprema se za nove izbore kasnije ove godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, blizak saveznik i snabdijevač oružja za mijanmarsku vojnu huntu, “uputio je iskrene pozdrave i predvidio budući razvoj njihovih odnosa”.

Mijanmarska hunta izolirana od ostatka sveta je ranije ocijenila da je ruska invazija na Ukrajinu “opravdana”.

Američka ambasada je, s druge strane, upozorila da su kasnije tokom dana mogući napadi, pucnjava i eksplozije.

Nezavisnost od 4. januara 1948. godine

Reporteri AFP-a su uočili pojačano osiguranje u komercijalnom centru zemlje Yangonu, koji je posljednjih mjeseci pogođen serijom bombaških napada.

Ranijih godina je mijanmarski nacionalni praznik slavljen brojnim okupljanjima na trgovima, u parkovima i na drugim javnim mjestima.

Od vojnog puča 2021. godine veliki dio zemlje zahvaćen je sukobima između vojne hunte i pobunjenih lokalnih milicija.

Vojska je opravdala udar iz 2021. godine navodeći da je otkrila milione neregularnih glasačkih listića na prethodno održanim izborima, koje su međunarodni posmatrači ocijenili kao slobodne.

Bivša britanska kolonija proglasila je nezavisnost 4. januara 1948. godine, poslije duge borbe koju je vodio general Aung San, otac Suu Kyi.

Izvor: Agencije