SAD dozvolio apotekama da izdaju pilule za prekid trudnoće

Prema novoj odluci administracije predsjednika Joea Bidena maloprodajne apoteke u Americi će moći da izdaju mifepristone pilulu za abortus.

Mifepristone se uzima u kombinaciji sa drugim lijekom - Misoprostolom - i obično se uzima u roku od 10 do 12 sedmica od početka trudnoće (AP)

Prema novoj odluci administracije predsjednika Joea Bidena maloprodajne apoteke u Americi će moći da izdaju mifepristone pilulu za abortus.

Ovu pilulu pacijenti mogu da dobiju samo lično od zdravstvenog radnika, prenosi Tanjug.

Ljekarski recept će za njega i dalje biti potreban, ali će pacijenti sada lijek moći da podignu i u apoteci ili putem porudžbine.

Tablete za abortus sve su traženije nakon prošlogodišnje odluke američkog Vrhovnog suda, kojom je poništeno savezno pravo na abortus.

Nekoliko država je ili zabranilo ili oštro ograničilo pristup abortusu.

‘Korak naprijed’

U decembru 2021. godine, Administracija za hranu i lijekove (FDA) saopštila je da će trajno ukinuti zahtjev da pacijenti lično moraju da uzmu recept od zdravstvenih radnika.

Američko udruženje akušera i ginekologa tu odluku naziva „važnim korakom naprijed”.

Mifepristone se uzima u kombinaciji sa drugim lijekom – misoprostolom – i obično se uzima u roku od 10 do 12 sedmica od početka trudnoće.

Sve apoteke – od velikih lanaca do malih lokalnih apoteka – sada mogu da se prijave za certifikat za prodaju mifepristonea.

Žene u više od deset saveznih država u kojima je abortus zabranjen vjerovatno će morati da putuju u druge države da bi došle do pilule.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada