EU nudi Kini besplatne vakcine protiv COVID-19

Članice Evropske unije će u srijedu razgovarati o mjerama prema Kini koje će biti na snazi u cijeloj Uniji.

Nekoliko zemalja najavilo je pojedinačne mjere prema kineskim putnicima (Reuters)

Evropska unija je ponudila Kini besplatne vakcine i ekspertizu kao pomoć u suzbijanju novog vala korona virusa, koji izaziva zabrinutost u Uniji od kako je Peking odlučio otvoriti svoje granice ublaživši politiku nulte tolerancije na COVID-19, saopćila je Evropska komisija.

Glasnogovornik evropske komesarke za zdravstvo izjavio je da Brisel nije još dobio odgovor iz Pekinga, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U isto vrijeme, EU nastoji koordinirati mjere za putnike iz Kine kako bi na vrijeme uočili nove varijante.

Nekoliko zemalja članica najavilo je pojedinačne mjere tokom prošle sedmice.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti EU-a insistirao je na tome da situacija u Kini ne predstavlja neposrednu prijetnju zdravlju.

Priprema potencijalnih koraka

“Varijante koje kruže u Kini već kruže u EU i nisu izazovne za imunološki odgovor građana EU-a“, navodi se u najnovijoj studiji.

Ipak, u strahu da ih ne zateknu nespremni kao na početku pandemije početkom 2020. godine, medicinski stručnjaci iz članica EU-a već su pripremali potencijalne korake koje će poduzeti na sastanku Integriranog političkog odgovora na krizu koji će biti održan u srijedu, na kojem će se razgovarati o mjerama koje će biti na snazi u cijeloj Uniji.

“Putnici iz Kine moraju biti spremni na odluke koje se donose u kratkom roku“, upozorila je u saopćenju Švedska, koja od 1. januara predsjeda EU-om.

Izvor: Agencije