EU sprema koordinirani odgovor na novo širenje korona virusa u Kini

Mišljenja o potrebi uvođenja mjera prema putnicima iz Kine, u kojoj se COVID-19 ponovo brzo širi, među članicama Unije je podijeljeno.

Italija je pozvala EU da slijedi njen primjer i testira putnike koji dolaze iz Kine (Reuters)

Zdravstveni dužnosnici članica Evropske unije održat će u srijedu sastanak o koordiniranom odgovoru na brzo širenje bolesti COVID-19 u Kini, objavilo je švedsko predsjedništvo EU-a, pošto na sastanku u decembru nije ništa odlučeno s tim u vezi.

Na sastanku 29. decembra, održanom putem interneta, na kojem je učestvovalo više od 100 predstavnika članica Unije, evropskih zdravstvenih agencija i Svjetske zdravstvene organizacije, Italija je pozvala EU da slijedi njen primjer i testira putnike koji dolaze iz Kine s obzirom na to da će Peking 8. januara ukinuti ograničenja za putovanja.

No, druge članice smatraju da za to nema potrebe.

“Predviđen je sastanak o integriranom političkom kriznom odgovoru u cilju informiranja o razvoju situacije s COVID-om 19 u Kini i razgovora o mogućim mjerama EU-a koje treba preduzeti na koordinirani način”, rekla je glasnogovornica švedskog predsjedništva EU-a, prenijela je Hina.

Varijante iz Kine već postoje u EU-u

Evropska komesarka za zdravlje Stella Kyriakides napisala je u pismu članicama Unije 29. decembra da bi trebale razmotriti uvođenje češćeg genetičkog sekvenciranja uzoraka zaraženih i poboljšati praćenje otpadnih voda uključujući one na aerodromima kako bi detektirale moguće nove varijante virusa s obzirom na skok zaraze u Kini.

Kyriakides je poručila da bi EU trebao biti jako oprezan budući da su pouzdani epidemiološki podaci i podacima o testiranjima u Kini oskudni, savjetujući ministrima zdravlja da odmah preispitaju svoje prakse koje se odnose na genetičko sekvenciranje.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti prošle sedmice je objavio da u ovom trenutku ne preporučuje preduzimanje mjera za putnike iz Kine.

Objasnio je da varijante koje cirkuliraju u Kini već postoje u Evropskoj uniji, da su evropski građani relativno visoko vakcinisani i da je potencijal za uvezene infekcije nizak u odnosu na dnevni broj zaraženih u EU-u s kojim se zdravstveni sistemi trenutno mogu nositi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada