Orban: Mađarska će staviti veto na sankcije EU-a protiv Rusije na nuklearnu energiju

Ukrajina je pozvala EU da uključi rusku državnu kompaniju za nuklearnu energiju Rosatom pod sankcije.

Orban je ponovio da se na sankcije za nuklearnu energiju "očito mora staviti veto" (EPA)

Mađarska će staviti veto na sve sankcije Evropske unije protiv Rusije koje utječu na nuklearnu energiju, rekao je u petak premijer Viktor Orban za državni radio, prenosi Hina.

Ukrajina je pozvala EU da uključi rusku državnu kompaniju za nuklearnu energiju Rosatom pod sankcije, ali je Mađarska, koja ima nuklearnu elektranu izgrađenu uz pomoć Rusije i planira je proširiti s Rosatomom, to blokirala.

Orban je u intervjuu ponovio da se na sankcije za nuklearnu energiju “očito mora staviti veto”. “Nećemo dopustiti da se provede plan o uključivanju nuklearne energije u sankcije”, rekao je mađarski premijer dodajući da “to ne dolazi u obzir”.

Mađarska, članica EU-a, konstantno je kritizirala sankcije EU-a Rusiji nametnute zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da one nisu uspjele znatnije oslabiti Rusiju, a mogu uništiti evropsku ekonomiju.

Kritike sankcijama

Zapad nije nametnuo sankcije Rosatomu otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Mađarska nuklearna elektrana Paks ima četiri mala ruska reaktora VVER 440 s ukupnim kapacitetom od oko 2000 megavata, koji su počeli s radom između 1982. i 1987. godine.

U toj elektrani proizvodi oko polovine svoje energije, a nuklearno gorivo elektrana dobiva iz Rusije.

Prema ugovoru potpisanom 2014. s Rusijom, Mađarska namjerava proširiti elektranu Paks s dva VVER reaktora ruske proizvodnje svaki kapaciteta 1,2 gigavata.

Izvor: Agencije