OPCW: Sirijski režim odgovoran za napad hlorom u kojem su poginule 43 osobe

Organizacija za zabranu hemijskog oružja je saopćila da su istrage otkrile da je režim Bashara al-Assada odgovoran za napad hlorom na grad Douma 2018. godine.

Šef OPCW-a kaže da je upotreba hemijskog oružja bilo gdje neprihvatljiva i predstavlja kršenje međunarodnog prava (EPA)

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u petak je saopćila da su istrage otkrile da je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odgovoran za napad hlorom na grad Douma 2018. godine, u kojem su poginule 43 osobe.

U izvještaju koji je objavio OPCW navodi se da postoje “razumni razlozi za vjerovanje” da je vojni helikopter Assadovog režima gađao stambeno područje u gradu sa dva cilindra punjena hlorom, prenosi Anadolija.

Douma je glavni grad provincije Rif Dimashq i nalazi se desetak kilometara sjeveroistočno od Damaska.

Prema izvještaju, bombe su napunjene u zračnoj bazi Dumayr, sjeveroistočno od Damaska, a gađanje su izvršile elitne snage sirijskog režima.

Neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava

“Istražni tim je razmotrio niz mogućih scenarija i testirao njihovu validnost u odnosu na dokaze koje su prikupili i analizirali kako bi došli do zaključka: sirijske arapske zračne snage počinitelji su ovog napada”, navodi se u saopćenju organizacije.

Čelnik OPCW-a Fernando Arias naglasio je da je upotreba hemijskog oružja u Doumi, i bilo gdje, neprihvatljiva i predstavlja kršenje međunarodnog prava.

OPCW je ranije utvrdio da je režim koristio hemijsko oružje u Al-Lataminahu u martu 2017. i u Saraqibu u februaru 2018. godine.

OPCW, tijelo za realizaciju Konvencije o hemijskom oružju (CWC), sa sjedištem u Hagu, nadgleda globalne napore da se trajno eliminira hemijsko oružje.

Korištenje hlora kao hemijskog oružja predstavlja kršenje obaveza sirijskog režima prema CWC-u, čiji je potpisnik, kao i Rezolucije 2118 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije