Nigerija: Deseci poginulih, veliki broj ranjenih u eksploziji

Grupa stočara premještala krdo gdje su vlasti zaplijenile životinje zbog kršenja zakona o zabrani ispaše, kada je eksplozija potresla to područje.

Sjeverna središnja Nigerija, također poznata kao Srednji pojas, sklona je nasilju zbog sukoba između stočara Fulani i poljoprivrednika, koji su uglavnom kršćani (Reuters)

Deseci pastira i slučajnih prolaznika ubijeni su, a veliki broj ih je ranjen u eksploziji bombe u sjevernoj centralnoj regiji Nigerije, naveli su u zvaničnici Vlade i glasnogovornici nacionalnih uzgajivača stoke, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Incident se dogodio u utorak navečer između država Nasarawa i Benue u sjevernoj centralnoj Nigeriji.

Glasnogovornik Udruženja uzgajivača goveda Miyetti Allah iz Nigerije Tasi'u Suleman rekao je kako je grupa stočara Fulani premještala stoku u Nasarawu iz Benuea, gdje su vlasti zaplijenile životinje zbog kršenja zakona o zabrani ispaše, kada je eksplozija potresla to područje.

„Najmanje 54 osobe su poginule trenutno. Ranjenih je bezbroj”, dodao je.

Sukobi poljoprivrednika i stočara

Guverner Nasarawe Abdullahi Sule nije rekao koliko je ljudi poginulo, ali je novinarima izjavio da su stradali od eksplozija bombe. Nije rekao ko stoji iza eksplozije, ali je potvrdio kako se sastao sa sigurnosnim agencijama kako bi osigurao nastavak smirivanja ​​napetosti koju bi izgred mogao izazvati.

Sjeverna središnja Nigerija, također poznata kao Srednji pojas, sklona je nasilju zbog sukoba između stočara Fulani i poljoprivrednika, koji su uglavnom kršćani, što se često opisuje kao etno-vjerski sukob.

No stručnjaci kažu da su rast stanovništva i klimatske promjene doveli do širenja područja namijenjenog poljoprivredi, ostavljajući manje zemlje dostupnog za ispašu nomadskih stada stoke.

Izvor: Agencije