Sud zatvorio najstariju rusku organizaciju za ljudska prava

Najstarija ruska organizacija za ljudska prava, Moskovska helsinška grupa, ugašena je, pošto je sud odlučio da nije pravilno registrirana.

Grupa su 1976. godine osnovali sovjetski disidentski naučnici (Reuters)

Najstarija ruska organizacija za ljudska prava, Moskovska helsinška grupa, ugašena je u srijedu, pošto je sud odlučio da nije pravilno registrirana.

Grupa koju su 1976. godine osnovali sovjetski disidentski naučnici objavljivala je godišnje izvještaje o ljudskim pravima u Rusiji i bila je jedna od rijetkih preostalih nezavisnih organizacija za ljudska prava nakon gašenja Nobelovom nagradom nagrađenog Memoriala 2021. godine, prenosi Hina.

Rusko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je protiv organizacije u decembru tužbu, tvrdeći da je registrirana samo za zaštitu ljudskih prava u Moskvi, a ne i u drugim dijelovima zemlje, što je grupa odbacila kao besmislicu.

Gušenje glasova otpora

Supredsjednik grupe Valerij Boršov rekao je u srijedu sudu i predstavnicima Ministarstva pravosuđa da će gašenje grupe okončati desetljetni rad aktivista.

“Činite velik grijeh. Uništavate pokret za ljudska prava, uništavate ga”, kazao je.

Od početka invazije na Ukrajinu, u februaru prošle godine, ruski predsjednik Vladimir Putin sve više guši glasove otpora u društvu, bilo nezavisne medije, nevladine organizacije za ljudska prava ili političke protivnike.

Putin ima vlastito Vijeće za ljudska prava.

Izvor: Agencije