Bivši agent FBI-a optužen za pomaganje ruskom oligarhu

Bivši specijalni agent FBI-a je prema optužnici primao primao novac od energetskog magnata Olega Deripaske.

Oleg Deripaska je sankcioniran 2018, prema naredbi koju je izdao bivši predsjednik Barack Obama nakon ruske aneksije Krima (Reuters)

Bivši visoki zvaničnik Federalnog istražnog biroa (FBI) optužen je za kršenje američkih sankcija pomaganjem sankcioniranom ruskom milijarderu, tvrdi ministarstvo pravosuđa SAD-a.

U optužnici koja je otvorena u ponedjeljak, tužioci tvrde da je bivši agent FBI-a Charles McGonigal radio za ruskog energetskog magnata Olega Deripaske, pružajući usluge koje su uključivale traženje ukidanja sankcija protiv Deripaske i istragu protiv konkurentskog oligarha.

Optužen je i za sakrivanje isplata od Deripaske.

McGonigal je prije penzionisanja 2018. bio specijalni agent zadužen za protuobavještajni odjel FBI-a u New Yorku. Tokom svog mandata nadzirao je istrage protiv ruskih oligarha, prema zvaničnicima ministarstva.

“Ruski oligarsi poput Olega Deripaske vrše globalni zloćudni uticaj u ime Kremlja i povezani su s djelima podmićivanja, iznude i nasilja”, rekao je u izjavi objavljenoj u ponedjeljak pomoćnik direktora FBI-a Michael Driscoll.

“Podržavanje naznačene prijetnje SAD-u i našim saveznicima zločin je koji će FBI nastaviti agresivno progoniti.”

Deripaska je sankcioniran 2018, prema naredbi koju je izdao bivši predsjednik Barack Obama nakon ruske aneksije Krima.

‘Neuspješan pokušaj ukidanja sankcija’

Nalogom je blokirana imovina svih pojedinaca za koje je utvrđeno da su “odgovorni ili saučesnici u radnjama ili politikama koje su prijetile sigurnosti, suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Ukrajine, ili koji materijalno pomažu, sponzoriraju ili pružaju podršku pojedincima ili subjektima koji sudjeluju u takvim aktivnostima”.

Nalogom se zabranjuje pojedincima da “stvaraju ili primaju bilo kakva sredstva, robu ili usluge od strane, za, od ili u korist bilo koje osobe koju odredi ministarstvo finansija SAD-a”, navodi se.

Između ostalog, tvrde tužioci, McGonigal je sarađivao sa ruskim diplomatom Sergejem Šestakovim 2021. u istrazi protiv “konkurentskog ruskog oligarha” u zamjenu za tajne isplate.

Njih dvojica je navodno nastojali prikriti Deripaskin identitet putem lažnih kompanija i falsifikovanih potpisa.

Tužioci su također rekli da su McGonigal i Šestakov 2019. radili u ime Deripaske “u neuspješnom pokušaju da se ukinu sankcije protiv njega”.

Izvor: Al Jazeera i agencije