U požaru u armenskoj kasarni poginulo najmanje 15 ljudi

Požar je izbio u 1:30 ujutro po lokalnom vremenu u četvrtak, pod okolnostima koje tek treba utvrditi, saopćilo je ministarstvo odbrane.

(Al Jazeera)

Najmanje 15 muškaraca je poginulo, a troje je povrijeđeno u požaru koji je izbio u vojnom objektu u selu Azat u istočnoj armenskoj pokrajini Gegharkunik.

“U požaru koji je izbio u kasarni inženjerijsko-snajperske jedinice, prema preliminarnim podacima, smrtno je stradalo 15 vojnika”, stoji u saopćenju Ministarstva odbrane objavljeno u četvrtak. Dodaje se da su trojica ranjenih muškaraca u teškom stanju.

Požar je izbio u 1:30 ujutro po lokalnom vremenu u četvrtak “pod okolnostima koje tek treba utvrditi”, saopćilo je ministarstvo.

Sporna regija Nagorno-Karabah

Azat se nalazi blizu granice s Azerbejdžanom, zemljom koja je bila u ratu s Armenijom 2020. zbog sporne regije Nagorno-Karabah. Regija je međunarodno priznata kao azerbejdžanska, ali je naseljena i pod kontrolom etničke armenske većine.

U šestosedmičnom sukobu poginulo je najmanje 6.500 ljudi, a sukob je završio primirjem uz rusko posredovanje. Armenija je prepustila dio teritorija koji je kontrolisala desetljećima u potezu koji je izazvao političku krizu u zemlji.

Dok su borbe velikih razmjera završene, i dalje izbijaju povremeni granični sukobi. U septembru prošle godine navodno su ubijeni deseci armenskih vojnika.

Napetosti između dvije bivše sovjetske republike ponovno su se rasplamsale posljednjih sedmica jer su azerbejdžanski civili koji tvrde da su ekološki aktivisti protestovali duž ceste Lachin, jedine koja povezuje Nagorno-Karabah s Armenijom. Erevan je akciju nazvao blokadom koju je odobrila azerbejdžanska vlada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada