Australija kupuje 40 helikoptera Black Hawk vrijednih dvije milijarde dolara

Američke letjelice zamijenit će ostarjelu flotu evropskih helikoptera Taipan.

Australski potez dolazi u periodu obnove odnosa te zemlje sa Francuskom (Reuters)

Australija je najavila da će prizemljiti svoju flotu helikoptera Taipan deceniju prije planiranog, te je zamijeniti sa 40 američkih letjelica Black Hawk u vrijednosti od oko 1,97 milijardi dolara.

Helikopteri Lockheed Martina UH-60M Black Hawks zamijenit će helikoptere evropskog dizajna MRH-90, koji godinama zemlji stvaraju prevelike troškove održavanja, kaže australski ministar odbrane Richard Marles.

Francuska vlada, koja ima značajan udio u Airbusu, evropskom proizvođaču koji pravi helikoptere Taipak, pozivao je Australiju da ih još zadrži.

Odnosi sa Francuskom

Marles kaže da je u nekoliko navrata razgovarao sa svojim francuskim kolegom i da je siguran da dogovor sa Amerikancima „neće poremetiti“ odnose sa Francuskom.

Airbus je u u saopštenju naveo da „priznaje“ odluku Australije, koja mu ostaje ključno tržište.

Australski potez dolazi u periodu obnove odnosa te zemlje sa Francuskom, koji su bili narušeni potezom Canberre iz 2021. da odustane od francuskih podmornica, te se preorijentira na nuklearne koje proizvode SAD i Velika Britanija.

Šokantan potez tadašnje konzervativne australske vlade o odustajanju od ugovora vrijednog 62 milijarde dolara izazvao je oštru diplomatsku retoriku i pogoršanje odnosa.

Izvor: Al Jazeera i agencije