Poljska i Njemačka razgovaraju o isporuci tenkova Ukrajini

Njemačka igra važnu ulogu u isporuci tenkova Ukrajini jer je potrebno odobrenje berlinske vlade da zemlje koje kupuju oružje od Njemačke mogu da ga izvoze u treću zemlju.

Poljski predsjednik Andrzej Duda ranije je izjavio da su spremni isporučiti tenkove Ukrajini u okviru međunarodne koalicije (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da će se u ponedjeljak sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kako bi razgovarali o isporuci tenkova tipa “Leopard” napadnutoj Ukrajini.

Morawiecki je rekao poljskoj radio stanici RMF FM da planira putovati u Berlin. Upitan da li može uvjeriti Scholza da odobri zeleno svjetlo za isporuku tenkova, rekao je: “Nemam pojma”.

Dodao je da čak i ako Njemačka ne odgovori negativno, proces odlučivanja bi mogao potrajati, prenosi Anadolija.

Važna uloga Njemačke

“Ovo su procesi koji zahtijevaju dužu diskusiju, ali pritisak se mora nastaviti”, rekao je on.

Poljski predsjednik Andrzej Duda u srijedu je izjavio da su spremni isporučiti određeni broj tenkova “Leopard” Ukrajini u okviru međunarodne koalicije.

Njemačka igra važnu ulogu u isporuci tenkova “Leopard” Ukrajini jer je potrebno odobrenje berlinske vlade da zemlje koje kupuju oružje od Njemačke mogu da ga izvoze u treću zemlju.

Izvor: Agencije