Rusija tvrdi da bi se Bjelorusija mogla uključiti u rat u Ukrajini

Upotreba vojne sile ili invazija ukrajinskih oružanih snaga na teritorije Bjelorusije ili Rusije dovoljan su temelj za kolektivni odgovor, rekao je ruski zvaničnik.

Rusija je koristila Bjelorusiju kao odskočnu dasku za invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine (AP)

Bjelorusija bi se mogla uključiti u rat u Ukrajini ukoliko Kijev odluči “izvršiti invaziju“ u Bjelorusiju ili Rusiju, izjavio je u petak zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksej Poliščuk.

U intervjuu za državne medije rekao je da je cilj zajedničkih vježbi ruske i bjeloruske vojske prevencija eskalacije, ali je upozorio da postoji potencijal da se najbliži ruski saveznik pridruži ratu u Ukrajini.

“Sa pravne strane, upotreba vojne sile od režima iz Kijeva ili invazija ukrajinskih oružanih snaga na teritorije Bjelorusije ili Rusije dovoljan su temelj za kolektivni odgovor“, kazao je Poliščuk državnoj novinskoj agenciji Tass.

Zajedničke zračne vježbe sljedeće sedmice

Rusija je koristila Bjelorusiju kao odskočnu dasku za invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, rasporedivši hiljade vojnika na tlu svog susjeda, pod izgovorom vojnih vježbi prije pokretanja ofanzive.

Dvije zemlje od tada su dogovorile intenziviranje vojne saradnje te planiraju zajedničke zračne vježbe u Bjelorusiji sljedeće sedmice.

Vježbe su izazvale špekulacije da bi Moskva mogla iskoristiti svog saveznika za pokretanje nove ofanzive na Ukrajinu sa sjevera u bliskoj bdudućnosti, čime bi bio otvoren novi front.

No, ukrajinski zvaničnici odbacili su mogućnost da su izgledi za napad iz Bjelorusije povezani s predstojećim vježbama.

“Ne bih vezao ove vježbe zračnih snaga, koje će biti na teritoriji Bjelorusije, s masivnim napadima“; rekao je Serhij Popov, čelnik vojne administracije Kijeva.

Zelenski: Spremiti se na granici s Bjelorusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je u srijedu da, dok Kijev treba biti spreman na granici s Bjelorusijom, “shvatamo da, uprkos izjavama o moći, tamo ne vidimo ništa moćno“.

Bjelorusija je podržala rusku invaziju na Ukrajinu, ali je u više navrata isključivala mogućnost da se pridruži ratu.

Prema Kijevu, Rusija nastavlja koristiti zračni prostor Bjelorusije za napade dronovima i projektilima.

Prošlog mjeseca Bjelorusija je pozvala na razgovor ukrajinskog ambasadora u Minsku, nakon što je objavila da je njena protuzračna odbrana otvorila ukrajinski projektil iz raketnog sistema S-300.

Izvor: Al Jazeera i agencije