Kalašnjikov 2022. godine ostvario najveću proizvodnju oružja u posljednjih 20 godina

Navodi se da je “Kalašnjikov” prošle godine ispunio 45 proizvodnih narudžbi za državu, a realizovano je i 25 narudžbi u oblasti vojno-tehničke saradnje.

Kalašnjikov (Kalaš), poznat i kao AK-47, je automatska jurišna puška koju je koristila većina armija Istočnog bloka nakon Drugog svjetskog rata (Reuters)

Ruska odbrambena kompanija “Kalašnjikov” saopštila je da je 2022. godine ostvarila najveću proizvodnju oružja u posljednjih 20 godina, javlja Anadolija.

U saopštenju je navedeno da je kompanija prošle godine povećala proizvodnju oružja za 40 posto u odnosu na 2021.

Navodi se da je “Kalašnjikov” prošle godine ispunio 45 proizvodnih narudžbi za državu, a realizovano je i 25 narudžbi u oblasti vojno-tehničke saradnje.

U saopštenju je istaknuto da su u pitanju najveće narudžbe koje su realizovane u historiji kompanije, te je navedeno da je proizvodnja oružja dostigla najviši nivo u posljednjih 20 godina.

Automatska jurišna puška

Kalašnjikov (Kalaš), poznat i kao AK-47, je automatska jurišna puška koju je koristila većina armija Istočnog bloka nakon Drugog svjetskog rata.

Tu pušku projektirao je 1947. Mihajl Kalašnjikov, kao prvu pravu automatsku jurišnu pušku na svijetu.

Za razliku od većine automatskih pušaka iz Drugog svjetskog rata, AK-47 je bila kompaktna i laka puška, koja je imala dobar domet, robusno oružje sa mogućnošću upravljanja paljbom (automatska, poluautomatska i pojedinačna).

Kalašnjikov je i danas u širokoj upotrebi, tako da je u svjetskom vrhu po broju proizvedenih komada.

Izvor: Agencije