Britanski sindikat najavio štrajk 100.000 radnika u javnom sektoru

Britanski sindikat javnih i komercijalnih usluga kaže da će 100.000 njegovih članova u 124 državne ustanove stupiti u štrajk 1. februara zbog spora u vezi plata, penzija i sigurnosti posla.

Britanija je suočena s valom štrajkova širom različitih sektora, od zdravstvene skrbi, policije do željeznica jer rast plata ne uspijeva uhvatiti korak s inflacijom (EPA)

Britanski sindikat javnih i komercijalnih usluga (PCS) saopćio je u srijedu da će 100.000 njegovih članova u 124 državne ustanove stupiti u štrajk 1. februara zbog spora u vezi plata, penzija i sigurnosti posla.

Britanija je suočena s valom štrajkova širom različitih sektora, od zdravstvene zaštite, policije do željeznica jer rast plata ne uspijeva uhvatiti korak s inflacijom, prenosi Hina.

Upozorenje vlastima

“Upozorili smo vladu da će spor eskalirati ako nas ne posluša, a mi držimo svoju riječ”, rekao je glavni sekretar PCS-a Mark Serwotka.

On je kazao da će se u četvrtak sastati s ministrom i da bi se spor mogao riješiti ako se postigne dogovor o povećanju plata.

Hiljade zdravstvenih djelatnika bilo je u štrajku u srijedu, dok su u Škotskoj bile zatvorene mnoge škole zbog štrajka učitelja.

Izvor: Agencije