Izraelske snage ubile palestinskog mladića na Zapadnoj obali

Ahmad Abu Junayd, koji je teško ranjen u glavu tokom upada kojeg su izvele izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali, preminuo je u bolnici.

Izraelske snage su 2022. ubile 168 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i 52 u blokiranom Pojasu Gaze (Reuters)

Palestinski mladić koji je teško ranjen u glavu tokom upada kojeg su u srijedu ujutro izvele izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali preminuo je kasnije u bolnici.

U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine navodi se da je 21-godišnji Ahmad Abu Junayd, koji je teško povrijeđen u napadu izraelskih snaga na izbjeglički kamp Balata, na istoku Nablusa, preminuo u bolnici u kojoj je hospitaliziran, prenosi Anadolija.

Navodi se da su izraelski vojnici mladog Palestinca upucali u predjelu glave te da je bio u kritičnom stanju.

Prošle godine ubijeno 220 Palestinaca

Izraelska vojska je također tokom upada pritvorila 15 Palestinaca u raznim dijelovima Zapadne obale.

Izraelske snage, koje često vrše upade na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, privode Palestince pod raznim optužbama, dok su mnogi palestinski civili žrtve upotrebe sile od izraelske vojske.

Ujedinjeni narodi su objavili da je 2022. bila najkrvavija godina na Zapadnoj obali od 2005. godine, od kada vode zvaničnu evidenciju.

Izraelske snage su tokom 2022. godine ubile 220 Palestinaca – 168 na okupiranoj Zapadnoj obali i 52 u blokiranom Pojasu Gaze, a 48 poginulih su bile maloljetne osobe.

Izvor: Agencije