Armenija odbila domaćinstvo ruskih manevara 2023.

Informacija dolazi u vrijeme kada Armenija pokazuje pojačane znakove netrpeljivosti prema ruskom savezniku, kojem prebacuje da ne reagira na ‘provokacije’ Azerbejdžana.

Nikol Pašinijan i Vladimir Putin: Erevan nezadovoljan odnosom Moskve (Reuters)

Armenija je u utorak objavila kako je odbila biti domaćin vojne vježbe saveza na čelu s Rusijom u 2023. godini, u prilikama nezadovoljstva zvaničnom Moskvom zbog zatvaranja važnog saobraćajnog pravca za opskrbu enklave Nagorno Karabaha.

Informacija dolazi u vrijeme kada Armenija pokazuje pojačane znakove netrpeljivosti prema ruskom savezniku, kojem prebacuje da ne reagira na “provokacije” Azerbejdžana u vezi s Karabahom, gdje je Moskva, koja je trenutno zaglibila u ofanzivi u Ukrajini, rasporedila svoje mirovne snage, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Armenija misli da ove godine nije primjereno održavati vježbu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti … Ta vježba neće biti održana”, rekao je premijer Nikol Pašinjan na konferenciji za novinare.

‘Moskva ne ispunjava garancije’

Erevan je o tome već obavijestio vojni savez koji predvodi Moskva, a okuplja više bivših sovjetskih republika.

Pašinjan je prebacio Organizaciji zbog toga što “nije osudila djelovanje Azerbejdžana”, a Rusiji da ne ispunjava svoj zadataka “garanta armenske sigurnosti”.

“Armenija je očekivala posebne akcije ruskih i drugih partnera na polju sigurnosti. No, Erevanu je rečeno da granice Armenije i Azerbejdžana nisu utvrđene”, požalio se Pašinjan.

Izvor: Agencije