Požar u Kaliforniji: Dvoje poginulo, poziv na evakuaciju 3.000 kuća

Prema prvom izvještaju vatrogasaca, jedna je osoba hospitalizirana zbog teških opekotina.

Požar je izbio u ponedjeljak u blizini grada Hemeta jugoistočno od Los Angelesa i zahvatio je više od 1.600 hektara veliko područje (EPA)

Najmanje dvije osobe poginule su, a hiljade su pozvane da napuste svoje domove zbog požara koji je u utorak izbio u Kaliforniji, na području Los Angelesa, koje je trenutačno pogođeno velikim vrućinama, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Prema prvom izvještaju vatrogasaca, jedna je osoba hospitalizirana zbog teških opekotina.

Vatrogasci su pozvali na evakuaciju stanovnike više od 3.000 kuća, a vlasti istovremeno upozoravaju na mogućnost prekida opskrbe električnom energijom.

Gori 1.600 hektara zemljišta

Požar je izbio u ponedjeljak u blizini grada Hemeta jugoistočno od Los Angelesa i zahvatio je više od 1.600 hektara veliko područje. Izgorjelo je nekoliko zgrada, a škole u okolini u zatvorene.

Vatra se “proširila vrlo brzo, prije nego što su stigli vatrogasci”, objasnio je glasnogovornik vatrogasaca na Twitteru.

Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdio uzrok požara. Istovremeno je firma za opskrbu električnom energijom Southern California Edison prijavila kvar u trenutku izbijanja požara na tom području. Ta je kompanija već platila milijarde dolara zbog požara u Kaliforniji koje je izazvala njena loša infrastruktura.

Izvor: Agencije