Rekordnih sedam kandidata u utrci za predsednika Austrije

Glavni favorit je trenutni predsjednik Alexander Van der Bellen, ali su šanse velike da će biti neophodan drugi krug glasanja.

Ukupno sedam kandidata ulazi u predsjedničku utrku na izborima 9. oktobra (Arhiva)

Ukupno sedam kandidata ulazi u predsjedničku utrku u Austriji na izborima 9. oktobra, pošto su, do isteka roka za predaju potpisa, uspjeli prikupiti neophodnih 6.000 glasova podrške.

Glavni favorit je trenutni predsjednik Alexander Van der Bellen, ali su šanse velike da će biti neophodan drugi krug glasanja, prenosi Tanjug.

Van der Bellen je kao posljednji predao potpise podrške, a prikupio ih je oko 25.000.

“Želim pobijediti u prvom krugu“, poručio je, ali eksperti ukazuju da to neće biti tako lako.

Politikolog Kathrin Stainer-Hammerle ističe da Van der Bellen predstavlja politički sistem koji je trenutno snažno kritiziran.

Očekuje se drugi krug izbora

Slično komentira i Kristof Haselmeier iz instituta za istraživanje javnog mnjenja IFDD, koji smatra da je problem Van der Bellena što ima podršku aktuelnog političkog sistema, u koji su građani, zbog svih kriza, kako kaže, izgubili poverenje.

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Walter Rosenkranz zbog toga ima veliku šansu da uđe u drugi krug izbora.

Činjenica da je više kandidata povećava vjerovatnoću održavanja drugog kruga, pošto su manje šanse da jedan takmac dobije više od 50 posto glasova u prvom krugu glasanja.

U prvom krugu Rosenkranz nema šanse da pretekne Van der Bellena, jer u utrci za predsjednika ima još tri kandidata desnog tabora, kojem i sam pripada.

Glasove birača FPO-a pokušat će pridobiti i advokat Tassilo Wallentin, poznat po kolumnama u bečkom dnevniku Kronen Zeitung, ali i bivši političar Saveza za budućnost Austrije (BZO) Gerald Grosz, kao i lider antivakserske stranke Ljudi, slobode, osnovna prava (MFG) Michael Brunner.

Rekordna dužina liste kandidata

U utrci za predsjedničku funkciju je i muzičar i ljekar Dominik Wlazny, koji je ljevičar i koji će, kako se predviđa, privući mlade i urbano stanovništvo.

Na izbornom spisku naći će se i ime proizvođača cipela Heinrich Staudingera.

Sa sedam kandidata izborna lista 14. predsjedničkih izbora ima rekordnu dužinu.

Samo je na prvim direktnim izborima za predsjednika Austrije 1951. godine te i na prošlim predsjedničkim izborima 2016. godine, sa šest kandidata, bio sličan broj.

I tada predsjednički izbori, za razliku od ostalih, morali su biti riješeni drugim krugom glasanja.

Izvor: Agencije