Norveška vojska će štiti plinske i naftne platforme

Vojska će biti vidljivija na našim naftnim i plinskim postrojenjima, rekao je premijer skandinavske zemlje Jonas Gahr Stoere.

Norveška je trenutno najveći evropski opskrbljivač plina i vodeći globalni opskrbljivač naftom (EPA)

Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Evropu, izjavio je norveški premijer Jonas Gahr Stoere.

Curenje plina kao rezultat moguće sabotaže otkrivene na plinovodima Sjeverni tok u utorak izazvalo je pomutnju na energetskim tržištima i povećalo sigurnosne zabrinutosti, prenosi Hina.

Norveška je trenutno najveći evropski opskrbljivač plina i vodeći globalni opskrbljivač naftom.

Mreža plinovoda od 9.000 kilometara

Ima više od 90 plinskih i naftnih polja na moru, od kojih je većina povezana s mrežom plinovoda koji se protežu na oko 9.000 kilometara.

“Vojska će biti vidljivija na norveškim naftnim i plinskim postrojenjima”, rekao je premijer i dodao kako bi se na napad “odgovorilo zajednički s našim saveznicima”.

Norveška je članica NATO saveza.

Na moru bi bila angažirana mornarica da štiti pomorska postrojenja, a na kopnu bi policija mogla pojačati prisutnost na postrojenjima.

NATO i Evropska unija naglasile su potrebu da se zaštiti kritična infrastruktura i upozorili na “snažan i ujedinjen odgovor” ako bude više napada.

Oprez zbog nepoznatih letjelica

U ponedjeljak je Norveška agencija za naftnu sigurnost pozvala je na veći oprez zbog nepoznatih bespilotnih letjelica koje su viđene blizu norveških morskih plinskih i naftnih platformi, upozoravajući da mogu predstavljati rizik od nesreća ili namjernih napada.

Stoere je kazao da se prelijetanje bespilotnih letjelica “uglavnom događalo u septembru” i da su bile “različitih veličina” te da je njihova aktivnost bila “neuobičajena”.

Ponovio je da nije vidio posebne prijetnje protiv norveškog plinskog i naftnog sektora na moru i nije zatražio vojnu pomoć od saveznika.

Izvor: Agencije