Zastrašujuće brojke o ruskom nuklearnom arsenalu

Prema zapadnim izvještajima, Rusija posjeduje 5.977 komada nuklearnog oružja, od kojih su neka taktička, a neka strateška.

Rakete, Rusija
Taktičko nuklearno oružje koristi se za gađanje cilja u određenom području, pri čemu se nastoji izbjeći širenje nuklearnog zračenja velikih razmjera (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je upotrebom nuklearnog oružja, što je skrenulo pažnju na ruski nuklearni arsenal i njegove razorne sposobnosti koje užasavaju svijet.

Pažnja je usmjerena na taktičko nuklearno oružje, za koje stručnjaci smatraju da bi ga Moskva mogla upotrijebiti u prvoj fazi, u slučaju da ostvari svoje prijetnje. Koje je to oružje? I po čemu se razlikuje od strateškog oružja?

Prema zapadnim izvještajima, Rusija posjeduje 5.977 komada nuklearnog oružja, od kojih su neka taktička, a neka strateška. Prema američkim obavještajnim službama, tu je oko dvije hiljade taktičkog nuklearnog oružja.

Taktička nuklearna bojeva glava može nositi između 10 i 100 kilotona eksplozivnog tereta, a svaka kilotona jednaka je 1000 tona TNT-a.

Što se tiče strateške nuklearne bojeve glave, ona može nositi između 500 do 800 kilotona eksplozivnog tereta, a domet joj je veći od taktičke.

Rusija ima dva raketna sistema koji mogu nositi taktičke nuklearne bojeve glave. Riječ je o raketi Kalibr koja se lansira s podmornica i ratnih brodova te pogađa ciljeve na kopnu i moru, a ima domet između 1500 i 2500 kilometara.

Raketni lansirni sistem Iskander

Drugi je raketni lansirni sistem Iskander koji vrši lansiranje sa zemlje. Ciljevi su mu također kopneni, a domet mu se kreće između 400 i 500 kilometara.

Taktičko nuklearno oružje koristi se za gađanje cilja u određenom području, pri čemu se nastoji izbjeći širenje nuklearnog zračenja velikih razmjera.

Međutim, stručnjaci kažu da nema razlike između taktičkog i strateškog oružja, jer su ta sva oružja razarajuća i cilj njihove upotrebe je napraviti stratešku promjenu u borbi.

To se ranije već dogodilo, kada je Amerika bombardirala Hirošimu i Nagasaki u Japanu 1945. s dvije bombe: prva je ima eksplozivnu snagu od oko 15 kilotona, a druga 21 kilotonu.

Iako to ulazi u okvire nosivosti onoga što se danas naziva taktičkim oružjem, dvije bombe su odmah usmrtile više od 100.000 ljudi, a deseci hiljada su stradali kasnije od radijacije.

Simulacija američko-ruskog sukoba koju je proveo Univerzitet Princeton pokazala je da sukob koji počinje upotrebom taktičkog nuklearnog oružja može svjedočiti brzoj eskalaciji, čiji bi rezultat mogao biti više od 90 miliona mrtvih i ranjenih.

Izvor: Al Jazeera