Giorgia Meloni ima uvjerljivu većinu u italijanskom Parlamentu

Desni blok je na općim izborima održanim u nedjelju ukupno osvojio 43,8 posto glasova, pa će u Zastupničkom domu raspolagati sa 237 od 400 mjesta.

Braća Italije preuzela su primat u desnom taboru zahvaljujući karizmatičnoj Giorgiji Meloni  (EPA)

Italijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Giorgia Meloni, osvojila je 26 posto glasova na općim izborima, a njena desna koalicija ima uvjerljivu većinu u Parlamentu, pokazuju konačni rezultati izbora objavljeni u utorak.

Njen saveznik Matteo Salvini iz Lige je osvojio 8,8 posto glasova, dok je Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila 8,1 posto u Donjem domu Parlamenta, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Hina.

Desni blok je ukupno osvojio 43,8 posto glasova, što znači da će u Donjem, Zastupničkom domu raspolagati sa 237 od 400 mjesta, dok će u  Gornjem domu, Senatu, imati 115 od 200 mjesta, čime je osvojio uvjerljivu većinu.

Demokratska stranka lijevog centra je osvojila 19 posto glasova.

Ta će stranka s manjom ekološkom strankom raspolagati sa 84 mjesta u Zastupničkom domu i 44 u Senatu.

Pokret 5 zvijezda je osvojio 15,4 posto glasova te će u Zastupničkom domu imati 52 mjesta, a u Senatu 28 mandata.

‘Vladat ćemo ukorist svih’

Centristički savez Azione je osvojio 7,8 posto glasova, sa 21 mjestom u Donjem domu i devet mjesta u Senatu.

Preostala mjesta pripala su malim strankama.

Meloni bi trebala postati prva žena na čelu italijanske vlade, a nakon izborne pobjede je poručila: “Vladat ćemo ukorist svih.”

Braća Italije su preuzela primat u desnom taboru zahvaljujući “harizmatičnoj Meloni“, prenosi AFP.

“Ona je puno radila da učini svoju stranku salonskom i da se oslobodi etikete postfašističkog koja prati stranku”, piše agencija.

Braća Italije su osnovana 2012. godine na naslijeđu postfašističke stranke Italijanski društveni pokret, koja je prestala postojati 1990. godine.

Desničari su u kampanji obećavali velika davanja iz budžeta za suzbijanje posljedica energetske krize, ali istovremeno sniženje poreza.

Izvor: Agencije