Preminuo utjecajni muslimanski vjerski vođa Yusuf al-Qaradawi

Egipćanin koji je živio u Kataru bio je predsjedavajući Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, a također i duhovni vođa Muslimanske braće.

Smrt Yusufa al-Qaradawija je objavljena na njegovom službenom Twitter nalogu (Graeme Robertson/Getty Images)

Preminuo je šejh Yusuf al-Qaradawi, jedan od najutjecajnijih vjerskih učenjaka sunitskog muslimanskog svijeta.

Qaradawi, Egipćanin koji je živio u Kataru, bio je predsjedavajući Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, također i duhovni vođa Muslimanske braće.

Imao je 96 godina.

Njegova smrt u ponedjeljak je objavljena na njegovom službenom Twitter nalogu.

Qaradawi, koji se ranije redovno pojavljivao na Al Jazeeri Arabic kako bi razgovarao o vjerskim pitanjima, bio je vrlo kritičan prema državnom udaru kojim je svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Mursi 2013. godine.

Osuđen na smrt u Egiptu

Morsi je bio član Muslimanske braće prije nego što je postao predsjednik i podržavao ga je pokret.

Qaradawi se nije mogao vratiti u Egipat nakon Mursijevog svrgavanja, zbog njegovog protivljenja egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu el-Sisiju.

Vjerski vođa je prethodno bio u egzilu iz Egipta prije revolucije 2011. godine, u kojoj je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Muslimanska braća, koja su osnovana u Egiptu i imala ogranke širom regije, odigralo je glavnu ulogu u pobunama 2011. godine koje su potresle Bliski istok i dovele do rasprostranjenih demonstracija u nekoliko zemalja širom regije.

Qaradawiju je suđeno u Egiptu i osuđen je u odsustvu na smrt.

Izvor: Agencije