Giorgia Meloni – od hvaljenja Mussolinija do historijskog uspjeha

Dok je nastojala uvjeriti zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Draghija, tvrdokorna konzervativna socijalna politika predsjednice stranke Braćo Italije zabrinjava mnoge.

Giorgia Meloni Meloni će najvjerovatnije postati prva italijanska premijerka krajnje desnice od Benita Mussolinija (Reuters)

Predsjednica stranke Braćo Italije Giorgia Meloni, političarka koja će najvjerovatnije postati prva italijanska premijerka krajnje desnice od Benita Mussolinija, imala je zanimljiv razvojni put – od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Mussolinija, do favoritkinje za prvu ženu predsjednicu vlade.

Rođena u Rimu 15. januara 1977. godine, Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbatelli s majkom, pošto ih je otac napustio.

Njena mladost je usidrena na tvrdoj desnici i među skromnim počecima, što je ključ za njen imidž žene iz naroda, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Sa 15 godina pridružila se Omladinskom frontu, krilu neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), a kasnije je postala predsjednica studentskog ogranka nasljednika pokreta, Nacionalne alijanse.

Osnovana 2012. godine, Braćo Italije političke korijene ima u MSI.

Stranka zadržava logo poslijeratnih partija krajnje desnice, trobojni plamen.

‘Uvijek između’

“Giorgia Meloni ne želi odustati od simbola, jer je to identitet od kojeg ne može pobjeći, to je njena mladost”, kaže profesor političkih nauka Gianluca Passarelli.

Njena stranka nije fašistička, jer fašizam znači dobiti vlast i uništiti sistem, a ona to neće uraditi, kazao je.

Dodaje da postoje krila u stranci povezana s neofašističkim pokretom i da je ona uvijek “igrala nekako između”.

Meloni je 2008. godine, u 31. godini, postala najmlađa italijanska ministrica ikada, kada ju je Silvio Berlusconi imenovao za portfelj omladine i sporta.

Nakon što je formirala sopstvenu stranku 2012. godine, osvojila je samo četiri posto glasova na prethodnim izborima 2018. godine, da bi na izbirima u nedjelju dobila više od 24 posto glasova.

Meloni zagovara tradicionalne katoličke porodične vrijednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju, koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje ljekarima da odbiju da ih rade.

Kaže da ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija želi pružiti pravo na izbor.

Radikalna politička promjena

Dok je nastojala uvjeriti zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Draghija, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge.

Odlučna i borbena dok kritizira Evropsku uniju, masovnu imigraciju i “LGBT lobije”, ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

“Da – prirodnoj porodici, ne – LGBT lobijima!” govorila je Meloni gostujući na nedavnom mitingu španske krajnje desničarske stranke Vox.

Profesor Passarelli kaže da Meloni nije opasnost za demokratiju, već za EU, stavljajući je u isti kalup s Marine Le Pen  i Viktorom Orbanom.

U želji da postane prva žena premijerka Italije, potvrdila je ženski identitet, ali smatra Passarelli, na mačo politički način.

Za saveznike bi predstavljala radikalnu političku promjenu, koja je potrebna Italiji, s obzirom na njenu dugu ekonomsku stagnaciju, navodi BBC.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada