Iran optužio SAD za podršku demonstrantima

Protesti, koji su izbili na sahrani 22-godišnje Mahse Amini, proširili su se širom Islamske Republike, a 41 osoba je ubijena.

Nemiri širom Irana izazvani su smrću žene koju je pritvorila policija za vjerske propise (EPA)

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je saopštilo da Sjedinjene Američke Države pokušavaju narušiti suverenitet Irana putem protesta zbog smrti djevojke u policiji i da to neće ostati bez odgovora.

Demonstrante podržava SAD zbog destabilizacije zemlje, rekao je za Nur News portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Khanani.

Prema njegovim riječima, Washington stalno pokušava oslabiti stabilnost i sigurnost u Iranu, uprkos tome što su ti pokušaji neuspješni.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je također britanskog i norveškog ambasadora zbog, kako je saopćeno, miješanja i neprijateljskog medijskog izvještavanja o nemirima širom zemlje izazvanim smrću žene koju je pritvorila policija za vjerske propise, objavila je iranska novinska agencija ISNA.

Ograničen internet i mobilne usluge

Protesti, koji su izbili prije više od sedam dana na sahrani 22-godišnje Mahse Amini, proširili su se zemljom i pretvorili u najveći val demonstracija u posljednjih nekoliko godina, prenosi Reuters.

Iranska državna televizija javlja da je 41 osoba ubijena.

Vlasti su ograničile internet i mobilne usluge kako bi spriječile objavljivanje snimaka protesta i odgovora snaga sigurnosti, kažu aktivisti.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Islamska Republika osigurava slobodu izražavanja i da je naredio istragu smrti Mahse Amini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada