Desnica i Giorgia Meloni pobjednici na italijanskim izborima

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma Parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost nakon godina preokreta i krhkih koalicija.

Vjerovatna nova premijerka i njeni saveznici suočavaju se povećim popisom izazova (EPA)

Giorgia Meloni vjerovatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata, nakon što je njena konzervativna koalicija pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma Parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija.

Meloni i njeni saveznici suočavaju se s povećim popisom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje treće najveće ekonomije eurozone, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Postfašistički korijeni stranke

“Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj tački. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost”, rekla je 45-godišnja Meloni dobro raspoloženim pristalicama svoje nacionalističke stranke Braćo Italije u ponedjeljak ujutro.

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja je kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca.

Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim italijanskim finansijama.

Evropske prijestolnice i finansijska tržišta pomno će pratiti njene rane poteze, s obzirom na euroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njezinih koalicijskih partnera prema Rusiji.

U pobjedničkom govoru Meloni je imala pomirljiv ton.

“Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Italijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja”, poručila je.

Loša noć za Salvinijevu Ligu

“Vrijeme je za odgovornost”, dodala je.

Prema prebrojanim glasovima sa više od 90 posto biračkih mjesta, stranka Braća Italije vodi sa više od 26 posto osvojenih glasova, u odnosu na samo četiri posto 2018. godine.

Nasuprot tome, glavni saveznik Meloni u koaliciji desnog centra, kako se službeno zove koalicija, imao je katastrofalnu noć.

Liga Matea Salvinija osvojio je, prema trenutnim rezultatima, oko devet posto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 prije četiri godine, a Meloni je prestigla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištem na sjeveru zemlje.

Treća članica te koalicije, stranka Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija, osvojila je oko osam posto glasova, pa je stranka Braćo Italije dominantna unutar koalicije.

Iako se predviđa da će desna koalicija imati komotnu većinu u Gornjem i Donjem domu Parlamenta, koalicijski partneri imaju različite stavove o nekoliko pitanja koja će možda biti teško pomiriti.

Za razliku od Meloni, Salvini dovodi u pitanje sankcije Zapada protiv Rusije, a on i Berlusconi često su izražavali divljenje prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Također imaju različite stavove o tome kako se nositi s rastućim računima za energiju, a iznijeli su niz obećanja, uključujući smanjenje poreza i penzionu reformu, koje će Italija teško moći priuštiti.

Glasalo ukupno 64 posto birača

Meloni će preuzeti dužnost od Marija Draghija, bivšeg čelnika Evropske centralne banke (ECB), koji je Rim okrenuo prema centru odlučivanja u Evropskoj uniji, s oslonom na bliske veze s Parizom i Berlinom.

Njegova vlada raspala se nakon 18 mjeseci, pošto ju je napustio populistički Pokret pet zvijezda.

U toj vladi nacionalnog jedinstva od većih stranaka jedino nije sudjelovala stranka Braćo Italije.

Među prvim liderima koji su čestitali Meloni bio je mađarski premijer Viktor Orban, blizak Salviniju, i čelnici desne koalicije.

Izlaznost je bila samo 64 posto, naspram 73 posto prije četiri godine, što je rekordno nizak nivo izlaznosti u zemlji koja historijski ima veliko učešće birača.

 

Izvor: Agencije