Poginulo sedam osoba u eksploziji kod džamije u Kabulu

Riječ je o nastavku smrtonosne serije napada koji za cilj imaju ljude koji idu petkom u džamiju na zajedničku molitvu.

Vozilo sa eksplozivom bilo je parkirano pored puta u blizini džamije (EPA)

Najmanje sedam osoba je poginulo u eksploziji automobila bombe u Kabulu, a 41 je povrijeđena, među kojima i nekoliko djece, saopštio je zvaničnik talibana.

Do eksplozije je došlo dok su vjernici napuštali džamiju u glavnom gradu Afganistana.

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, posljednju u nizu otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu prije nešto više od godinu, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Nafi Takor rekao je da je vozilo sa eksplozivom bilo parkirano pored puta u blizini džamije i da je detonirano dok su vjernici izlazili nakon molitve petkom.

Dodao je da je uviđaj u toku, a da se policija nalazi na licu mjesta.

“Mnogi ljudi su stradali ili su ranjeni”, rekao je očevidac Mohammad Basir i dodao da ne zna da li je eksploziv bio postavljen na putu ili je u pitanju auto-bomba.

Portparol kabulske policije Khalid Zadran rekao je da su vjernici namjerno napadnuti.

‘Neoprostiv zločin’

“Napad na džamije i vjernike je neoprostiv zločin, nacija treba sarađivati sa režimom u eliminisanju kriminalaca”, rekao je portparol talibanske vlade Zabihullah Mujahid.

Misija Ujedinjenih nacija u Kabulu je na Twitteru objavila da je bombaški napad još jedan “gorki podsjetnik na stalnu nesigurnost i terorističke aktivnosti u Afganistanu”.

Za neke od napada odgovornost je preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) koja je u posljednje vrijeme aktivna u Afganistanu, naročito otkako su vlast preuzeli talibani prošle godine.

Sama džamija je bila meta napada u prošlosti, podsjeća Reuters i ukazuje na eksploziju u junu 2020. , prije povratka talibana na vlast.

Tom prilikom ubijen je imam džamije, a ranjeno je nekoliko ljudi.

Izvor: Agencije